Художници искат отворени галерии в локдауна

Членовете на Съюза на българските художници (СБХ) изпратиха отворено писмо до министъра на културата Боил Банов, с което настояват галериите в страната да не бъдат затворени по време на локдауна до 21 декември. В него подчертават, че галериите са огнища на вируса и са много по-безопасни от театрите. Според тях забраната кои културни институции да работят е избирателна и нечестна. 

Съюзът предлага на министерството компромисен вариант за ограничаване на дейността на галерийните пространства до откриване на изложби.

Ето какво гласи писмото:

„Уважаеми министър Банов,

Оценяваме досегашната подкрепа от страна на Министерство на културата в различните сфери на изкуствата във време на кризата, предизвикана от пандемията. Съзнаваме и първостепенната важност да бъде опазено здравето и живота на хората. Въпреки това считаме, че някои от новите мерки в настоящата извънредна ситуация в страната са несправедливи или противоречиви!

Като председател на Съюза на българските художници апелирам за преразглеждане на заповед РД-01-677/ 25.11.2020 и промяна в текста на точка 7:

„Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия (кина, музеи, галерии, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и други). Изключение се допуска по отношение на театрите, при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. и задължително поставяне на защитни маски за лице“.

Настояваме допуснатото по отношение на театрите да бъде валидно и за галериите.

В заповедта изключение правят театрите. За нас, художниците, за екипите на галериите и за нашата публика е очевидно, че при посещението на изложби, в които зрителите влизат поединично и на по-големи интервали от време, престоят в художествените експозиции по принцип е доста по-кратък, отколкото на публиката в театралния салон, не е свързан с по-големи рискове от заразяване с Covid-19.

Държавните, общинските, частните, големи и малки галерии и до този момент са работили в режим на пълно спазване на противоепидемичните изисквания, като достъпът е бил регулиран спрямо условията за безопасност още от извънредното положение от март 2020 до днес.

Допускаме, че изложбената дейност не е свързана с по-големи рискове, отколкото продължителният престой в театралния салон или в малките пространства на търговските обекти, които не би следвало съгласно същата заповед да бъдат затваряни…

От тази гледна точка заповедта е неприемлива и би могла да бъде редуцирана във форма, визираща преустановяването само на откриванията и другите галерийни събития, свързани със струпване на много хора на едно място, без напълно да се ограничава основната текуща дейност на галериите“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?