Художници дават отпор на коронавируса с изложба

Да подкрепят битката срещу коронавируса с изложба. Това е идеята на семейството художници от  Киргизстан Роман Гуманюк и Иванна Шмелева, които ще подредят платната си в галерия ЛИК на улица "Лайош Кошут" №37 в София. Откриването на изложбата „Живата Земя или Планетата на хората“ ще се състои на 26 ноември от 17 часа с участието на шахматен клуб „Блиц“, чийто председател е Симеон Стоичков.

Изложбата е продължение на вече състоялата се през август експозиция „Земята на хората“, която изцяло бе посветена в подкрепа на народите на Европа и целия свят в  борбата с коронавируса. В нея бяха представени графични и живописни творби, с архитектурни и природни забележителности от различни държави. С ярките си творби и този път художниците напомнят, че всички сме рожби на една земя и трябва да се подкрепяме един друг, да бъдем единни и сплотени в борбата със световното бедствие Ковид-19.

 Това послание Роман Гуманюк и Иванна Шмелева отново ни показват в новата си експозиция, която е  посветена на  855 години от рождението на великия грузински поет Шота Руставели и 120-годишнината на знаменития френски писател и пилот Антоан де Сент-Екзюпери. Посетителите могат да видят платна с известни архитектурни и природни забележителности от Гърция, Полша, Южна Африка, Мароко, Беларус, Украйна , а също така и от Франция, Великобритания, Италия и Испания, страни безпощадно засегнати от пандемията. Наред с тях авторите са подредили и една изключително привлекателна и открояваща се серия за Киргизия.  В грузинската част на изложбата може да се видят изображения от Тбилиси, Батуми и Кутаиси, откъдето е родом бабата на Роман Гуманюк.

Художникът има 40 самостоятелни изложби в музеите и галериите на България, Италия, Франция, САЩ, Украйна, Казакстан, Беларус, Киргизстан и в други държави. Участник е в VI Биенале  на съвременото изкуство във Флоренция, Италия. През 2001 г. творбите на Роман са изложени в Авиньон.

 През 2012 г. художникът посещава Чернобилската зона и създава най-известната си експозиция „Светлините на Припят или Сенките на Чернобил“, която бе показана в няколко страни, включително и в България, през 2016 г.

Иванна Шмелева по образование е архитект-дизайнер.  През 2014 г. в Националния музей на изобразителното изкуство в Бишкек, Киргизстан бе проведена авторска самостоятелна изложба „Цветята на България“ на която бяха представени картини с изображения на архитектурни паметници от България, а също така и стилизирани форми на цветя и растения.

Автор: Оля АЛ-АХМЕД

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?