Показват творби от изложението през 1892 г.

През 2019 г. се навършват 127 години от първата Общонационална художествена изложба, проведена в Пловдив. В централния павилион на Първото българско промишлено-земеделско изложение от 1892 г. е организиран специален художествен отдел, в който със свои произведения участват 16 автори. Сред тях са имена с национална и международна известност като Антон Митов, Иван (Ян) Мърквичка, Антони Пьотровски, Емил Холарек, Николай Павлович, Петко Клисуров, Константин Величков. Проектът възстановява тази паметна изложба, за да срещне българското художествено наследство със съвременната публика.

Изложбата е създадена от екип на Градската художествена галерия въз основа на научните изследвания на изкуствоведа Пламен Петров и кураторските решения на Красимир Линков, изкуствовед и директор на галерията. Експозицията се осъществява по проект „Първото българско изложение - Пловдив 1892 г. и началото на организирания художествен живот в България“.

Изложбата представя част от оригиналните произведения на 7 художници, които нашите предци са имали удоволствието да видят преди 127 години. Сбирката е допълнена и с копия на живописни творби, за да бъде по-пълна представата за някогашния Художествен отдел.

Експозицията се осъществява в партньорство с Национална художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия „Борис Денев“ ​- Велико Търново, Художествена галерия ​- Казанлък, РНБ „Иван Вазов“ ​-Пловдив, Държавен архив - Пловдив, както и с консултациите на историка Владимир Балчев.

 Градска художествена галерия, ул. „Княз Александър I Батенберг“ 15, 9,30 -18,00 часа, цена на билет: от 1 до 4 лв.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?