Следвайте ни

Христо Стоянов: За българина и демокрацията е пандемия

Събрал съм 1600 масла, 400 графики и 350 скулптури, последната картина е на 140 години, а я купих за 7 лева, казва писателят колекционер

viber icon

Писателят и колекционер на изобразително изкуство Христо Стоянов ще представи на 19 октомври в Дома на културата 70 творби от своята богата колекция, носеща името "Завещанието". Събирал я е в продължение на 30 години. Пловдивчани ще видят безценни платна на цяла плеяда майстори на живописта и графиката - от Владимир Димитров - Майстора до Стоимен Стоилов.  

„При мен гъделът е да открия младия художник и да му помогна да тръгне напред. Моята страст не е колекцията да те направи милионер, а да си вземеш нещо дребно и непознато и да се окажеш човекът, който го е предвидил", казва Христо Стоянов.

Част от произведенията са му подаръци от известни български общественици, картини са му подарявали и самите художници. Събира платната от различни места. Често намира съкровища на битака. Последната му находка е картина на 140 години, която купува едва за 7 лева. Младите автори открива сам.

Цялата му колекция включва над 1600 масла, 400 графики и 350 скулптури.

Всяка от картините е съпроводена с интересна история.

"Любен Дилов-син няма никакво чувство за хумор противно на общоприетото схващане за него. Веднъж трябваше да го посрещна на аерогарата във Варна. Ден по-рано той, като един истински джентълмен, ме пита дали искам да ми донесе някакъв подарък от  София. Пошегувах се, че искам картина от ​Златю Бояджиев. И за моя изненада на летището той слезе от самолета с негово платно под ръка. Явно прие молбата ми доста буквално", разказва писателят колекционер.

Една от най-ценните за него картини пък е рисувана от граф Александър Райков - племенник на Стефан Воранов. Той е създател на сдружението на потомствените графове в България. С художника преди  време били влюбени в една и съща жена. След като преди две години Александър Райков починал, същата тази жена се обадила на Христо Стоянов и му дала последната картина на графа. И му казала, че Райков би бил щастлив, ако точно той пази произведението му.

С годините колекцията от картини, графики и скулптори става толкова голяма, че писателят вече няма къде да я съхранява. И за да остане за поколенията, той решава да я завещае на родния си град Габрово. Идеята му е да се отвори нова галерия, която да побере всичките произведения на изкуството. Единственият проблем е, че отредената сграда е рушащо се училище. Законът обаче не позволява училищата да се превръщат в лоно за изкуството, а да се използват само за социални цели. Нещо, което Христо Стоянов смята да повдигне на обществен въпрос.

В Дома на културата в Пловдив ще видим платна от Владимир Димитров - Майстора, Златю Бояджиев, Светлин Русев, Максим Бояджиев, Вежди Рашидов, Сули Сеферов, Кирил Божков, Александър Райков, Тома Трифоновски, Николай Ангелов - Гари, Свилен Блажев, Веселин Дамянов - Вес, Юри Буков, Димитър Каратонев, Иван Узунов, Ивайло Мирчев, Вихра Григорова, Владимир Чукич, Иван Димов, Петър Мичев - Педро, Николай Добрев, Валентин Узунов, Христо Христов, Стоян Стоянов - Течи и Стоимен Стоилов.

На изложбата Христо Стоянов ще представи и най-новата си книга. Забавното е, че той също ще я види за пръв път, след като е излязла от печат. Казва се "Записки по българските пандемии" и представлява публицистика, в която писателят изразява някои несъгласия с побългаряването на протеста. 

"Против протестите съм в този им вид, защото се оказа, че за българина дори демокрацията е пандемия. Той не знае какво иска. Търси не освобождение, а освободител, който после да го пороби. Същото е и с артистите. Много писатели по време на извънредното положение искаха помощи като свободни артисти, но знаете ли колко реално са регистрираните писатели на свободна практика? Двама, с мен. Двама, които си плащаме данъци, подаваме декларации и ​имаме дупето да живеем от своя литературен труд", заявява Христо Стоянов.

Скритият живот на един автор

Христо Стоянов е роден през 1956 г. След ІХ клас прекъсва училище и започва работа като общ работник. През това време се самообразова и впоследствие започва да превежда поезия от виетнамски, руски и сръбски езици. През 1986 г. излиза дебютната му стихосбирка „Шепа живот“. През 1999-а романът „Скритият живот на една помакиня“ предизвиква огромен скандал, след като прокуратурата образува следствено дело. Книгата се приема с небивал интерес от читателите, но разделя мненията на критиката за нея. Емблематичен остава и мемоарният му роман в две части, направил до 2016 година 20 издания „До СтрасТбург и назад“ и „Глутница за единаци“. Кориците на всичките му книги са дело на художниците в колекцията му.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

sam

sam

18.10.2020 | 17:02

Google непрекъснато плаща от $ 27485 до $ 29658, за да направи снимка в мрежата от вкъщи. Присъединих се към това действие преди 2 месеца и спечелих $ 31547 през първия месец от това действие. Мога да кажа, че животът ми се подобри напълно! Погледнете го какво правя ===>>>.Selfmax5.com

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?