Следвайте ни

Гласуваме онлайн за европейската филмова награда LUX

viber icon

Зрителите в цяла Европа могат да гледат и да гласуват за филмите финалисти на европейската награда LUX, както и да участват в дебат на живо с режисьорите.

По време на Седмицата на наградите LUX публиката в цяла Европа има възможност да гледа безплатно онлайн номинираните филми за наградата LUX Audience Award 2021: „Още по едно“, „Колектив“ и „Тяло Христово“.

Филмите имат субтитри на всички официални езици на ЕС, включително на български език, и могат да се гледат в платформата Festival Scope. Ако използвате платформата за първи път, е необходимо да се регистрирате с име и имейл адрес. Гледането на избрания филм може да се осъществи до 5 дни след избора на заглавие и до 30 часа след стартиране на прожекцията. Достъпът е възможен от всякакви устройства и браузъри под формата на онлайн стрийминг.

В петък, 14 май, от 18:00 ч. (българско време) по повод Седмицата на наградите LUX ще се проведе дебат на живо с представители на трите филма:  Томас Винтерберг (режисьор, „Още по едно“),  Александър Нанау (режисьор, „Колектив“) и  Бартош Биеления (главния актьор в „Тяло Христово“).

Европейската публика може да гласува за любимите си филми, като ги оцени по скала от една до пет звезди в платформата за награди LUX, достъпна и на български език.

Последният ден за гласуване на публиката е 23 май. Определен брой гласували ще бъдат наградени с посещение на церемонията по връчването на наградите през декември 2021 г. в Берлин.

Филмът победител ще бъде обявен на 9 юни 2021 г. на специална церемония по време на пленарната сесия на Европейския парламент.

Наградата на публиката LUX се връчва съвместно от Европейския парламент и Европейската филмова академия, в партньорство с Еврокомисията и мрежата Europa Cinemas.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?