Следвайте ни

Гласят известен пловдивчанин за шеф на Културния ни институт в Москва

viber icon

Пловдивчанинът Виктор Бойчев може да оглави Българския културен институт в Москва. На конкурса на Министерството на културата завършил преди дни, бившият шеф на Кукления театър е получил най-много точки от всички кандидати.

„Получих писмо от министъра, където ми съобщават, че имам най-много точки от всички кандидати. Сега обаче има 14-дневен срок, в който някой от другите участници може да обжалва решението. Ако това не стане, следват поне два месеца за изготвяне на дипломатически документи“, обясни Бойчев. 

Българският културен институт в Москва е един от десетте, които  държавата ни поддържа по света. Такива има в Лондон, Братислава, Скопие и на още няколко места. 

Ако някой обжалва решението на комисията, министърът може да вземе становище и да назначи сам човека, който той прецени. Такива прецеденти е имало в историята на Министерството на културата. 

Конкурсът за ръководител на престижната институция е бил в един кръг. Такъв е проведен и за Културния ни център в Скопие.  

Виктор Бойчев е излязъл със смела концепция за това, къде може да се настани нашият културен институт. Сега той е във Всерусийската библиотека за чуждестранни езици.

„Ще ползваме библиотеката за културни събития. В нея преди са били Гьоте институт, Френският и Нидерландският културни институти. Наемът обаче е висок и всички те са си направили седалища на други места. Нашата държава има няколко имота в Москва, които биха могли да се превърнат в Български културен институт с голям успех“,обясни Бойчев пред "Марица". 

Според него, това е е едно от добрите неща, които може да се случат. Виктор Бойчев е роден в Шумен, но баща му е пловдивчанин, а и той стана легенда под тепетата като шеф на Кукления театър.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Куклар

Куклар

23.02.2021 | 17:41

Хайде,хаирлия да е! Да се отърве градът ни от това софийско кюфтета с ясна стратегия в кариерата и в сватбите. Първата му булка- щерка на червена общинска съветника,а втората рускиня!

Отговори
10 0
г-на не го познавам, ама к'вото  виждам

г-на не го познавам, ама к'вото виждам

23.02.2021 | 18:09

Не го познавам аз тоя легендарен г-н, ама каквото виждам на картинката ми мяза на вдъхновяващото интелектуално равнище на кулТУРСКИЯ Рашидоолу ефенди милия, и по подобие даже и на сегашния Бо.Ба. с високото чело. А че Пловдив е стъпало за кариеристи - вж. Амелийката дето имала отначало 30 трийсет заплатаджии из Тепето, ама ги развила до 90 деветдесет кльопачи на Яслата на селСъвета, което било ПОСТИЖЕНИЕ, та ГЕРБ я направи ЗАМ-мин!

Отговори
17 0
Отвратена

Отвратена

24.02.2021 | 22:40

Заглавието е красноречиво.Цяла година в сайта на Министерството на културата имаше списък с кандидатите на въпросния конкурс. Както не беше допуснат до конкурса ,така се яви и вече го спечели. Не само са го гласили, ами са го нагласили...

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?