Георги Господинов представи книгата на приятеля си Даниел Ненчев

С представянето на книгата на Даниел Ненчев „Идеи без граници. 30 интервюта със световни артисти от България“ започна поетичната неделя, с която завършва фестивала „Пловдив чете”. 

Пред Австрийския павилион Fluka на ул. „Отец Паисий” се събраха 40 млади и стари четящи хора. Книгата бе представена от писателя Георги Господинов. 

„Вие сте малък остров на съпротивата. Фуко казваше, че единственото, което ни остава е да правим някакви малки острови на съпротива. 30-40 човека сме се събрали тук вместо да гледаме мачове”, каза Георги Господинов. 

В книгата са представени имена като Христо Явашев – Кристо, Александрина Пендачанска, Теодор Ушев, Алек Попов, Диана Добрева, Галин Стоев, Илия Троянов и др.

„Това са хора, които по някакъв начин са напуснали границите си, но както казва Даниел: България е там, където има поне един от нас. Страната не е географска територия, а територия на спомена и езика, който пренасяш някъде другаде”, каза Господинов.

Известният радиожурналист Даниел Ненчев припомни:

„Всички сме емигранти от родината на детството, която за нас е рай. През 1994 бяхме четвърти в света по футбол, но и същата година Кристо опакова Райхстага в Берлин. Това е нашият пример за съзидателност. Събрал съм 30 българи по повод 30-годишнината от демократичните промени в Европа”, каза Даниел Ненчев.

Той разказа как е гледал вечерта на Оскарите с номинацията на Теодор Ушев за „Сляпата Айша”. 

„Беше преживяване да виждаш човек, който е роден на мястото на градската галерия в Кюстендил, завършил художествена гимназия в Пловдив, после академия в София и който става аниматор като печели конкурс за CorelDraw, как отговаря спокойна на английски, френски и български”, каза Ненчев.

Даниел Ненчев и Георги Господинов се познават от години. Писателят е давал 4 интервюта по различни поводи в предаването на Ненчев.

Поетичната неделя продължава с дебютната книга на Райна Кацарова „Вода съм”. В 17 часа ще бъдат представени други двама поети – Александър Габровски и Димитър Ганев. До 20 часа вечерта ще бъдат показани книгите на Лилия Йовнова, Габриела Манова и Станислава Станоева. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?