Френски шансони превзеха южната тераса на Дома на културата

В първата вечер на фестивала пяха лауреати от предишни години, млади певци от „Арт Войс Център“ и звездния дует от Франция Jessandwest – близнаците Джес и Усли

Започна 17-тото издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” - Пловдив 2020. Поради противоепидемичната обстановка, събитието тази година се провежда на южната тераса на ДК „Борис Христов”. 

В духа на създадената традиция, водещи на първия концерт бяха Теофана Брадинска, директор на Алианс Франсез в Пловдив и Владислав Севов. „Всяко зло за добро“- така определи ситуацията Фани Брадинска, която сподели, че традиционните дати на фестивала се преместиха, но така пък той ще съвпадне с  Националния празник на Франция, когато е втората вечер от „Златен ключ“. Тя изказа огромни благодарности към екипа на Дома на културата „Борис Христов“, на многобройните партньори и спомоществователи и най-вече на Община Пловдив, която неотменно застава зад всяко издание на фестивала.

Сред гостите на откриването бяха генералният консул на Турция в Пловдив Хюсеин Eргани, ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева, Севдалин Божиков и много приятели и почитатели на френските шансони.

17-тото издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” - Пловдив 2020 бе открито от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, който приветства участниците и гостите от името на Кмета на Пловдив Здравко Димитров и благодари на Алианс Франсез България, на основателя на фестивала г-н Бернар Руо, на Теофана Брадинска за всичко, което правят за промотирането на Пловдив във Франция и по света.

Продължавайте със същия ентусиазъм и упоритост да изпълнявате и тази толкова важна мисия – да възпитавате младите хора в любов към музиката, да разширявате мирогледа им за света и  да пренасяте красотата и богатството на френската култура“, каза в приветствието си заместник-кметът Пламен Панов.

В откриващата вечер участваха лауреати от предишни години, както и млади певци, току-що изкушени от шансона от школата за таланти „Арт Войс Център“ с ръководител Руми Иванова. Тази година фестивалът привлече и  впечатляващи гости  -  младият звезден дует от Франция Jessandwest – близнаците Джес и Усли, лауреати на супер популярното във Франция песенно риалити Graines de talents.

Първата вечер започна традиционно с химна на фестивала Champs Elysees в изпълнение на Jessandwest и пловдивчанката, също печелила престижни песенни конкурси у нас и по света, лауреат и на нашия фестивал –  Ивана Муцкова.

Цяла група талантливи изпълнители от прочутия вече „Арт Войс център“ на Руми Иванова пяха на френски.  Първата песен бе „Последен танц“ (Dernière Danse). Това е хитът, с който нашумя съвременната френска звезда Индила. Песента бе изпълнена 10-годишната Виктория Илиева.

Следващата песен La vie en rose –емблема на Едит Пиаф, но и въобще на шансона, на Франция, на любовта, хит с безброй интерпретации, бе представена с нов аранжимент на Руми Иванова и изпълнена от нейната тринайсетгодишна възпитаничка Аглея Канева, на 13 години.

Още една песен – визитка „ La bohème“ на Азнавур  - спомен за златните времена на Монмартр със  съвременни музикални краски, добавени от Руми Иванова, публиката чу в изпълнение на Кристиян Павлов, на 15 години.

Позната и награждавана в предишни издания на „Златен ключ“ Надежда Димова изпълни песента на Lara Fabian- "J’y crois encore"  и „Простете ми тази детска прищявка!“ 

Още едно от дарованията на Арт войс център Ива Ичевска, носителка на дълга поредица конкурсни отличия, както от престижни национални фестивали, така и от конкурси във Франция, Германия, Нидерландия, Великобритания, Русия, Съединените щати изпя песните Une vie d’amour” – Aznavour  и Je me souviens.

Още една позната на фестивала изпълнителка, която спечели Голямата награда през 2016 година и от тогава гостува на всяко издание Марина Спасова изпя 2 любими свои песни - “La vie en rose” на  Edith Piaff  и "On ira" на Заз.

Една от фестивалните фаворитки в поредица от издания Ивана Муцкова ,  лауреат на много международни конкурси, която стана национално популярна и с успеха си в телевизионното риалити „Гласът на България“ изненада и просълзи публиката с две свои великолепни изпълнения.

От няколко издания фестивалът „Златен ключ“ няма конкурсен характер и не се връчват отличия, но в края на първата вечер всички участници бяха удостоени  с почетни дипломи, като веществен спомен от участието си в 17-ия „Златен ключ“.

Концертът завърши с изпълнение на гостите от Франция,  дуетът Jessandwest., които тази вечер точно в Деня на Бастилията, Национален празник на Франция ще изнесат гала-рецитал на същото място – южната тераса на ДК „Борис Христов“. Началото отново е в 19:00 часа при спазване на всички противоепидемични мерки и отстояние от 1.5 метра на столчетата за сядане.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?