Следвайте ни

Драма в Драмата: Театърът под ключ, актьор стана отшелник

viber icon

Пандемията заигра и на пловдивската сцена, тестват за коронавирус всички театрали, имали досег до заразения Ивайло Христов

Ако всичко се размине, ще възвърнем програмата най-късно в началото на ноември, зарича се директорът Кръстю Кръстев

Драматичният театър в Пловдив затвори врати преди дни, след като един от най-добрите му актьори - Ивайло Христов, получи положителен резултат за Covid-19. Това той съобщи сам, за да предпази както колегите и близките си, имали досег с него, а и да предупреди зрителите.

След като стана ясно, че пандемията е заиграла и в театъра, екипът му хлопна вратите. Оставащите три представления до края на октомври отпаднаха. А се възстановиха дезинфекциите с препарати и бактерицидни UV лампи с озон във всички помещения на сградата.

Не само Ивайло Христов се самоизолира. Ръководството на театъра е изискало от всички колеги, които са репетирали през последните седмици, да последват примера му. Това са артистите и сценичните работници от пиесите „От другата страна на живота“ и „Закуска в Тифани“.

„От другата страна на живота“ се оказа и актьорът Венелин Методиев, който от началото на пандемията апелира хората да пазят и своето здраве, и на останалите.

„Първото, което искам да кажа, е, че театърът е едно от най-безопасните места в тези дни и месеци. Правилата, които спазва институцията, са железни. Да чукна на дърво, симптоми нямам, чувствам се здрав като скала. Но това не отменя моята отговорност към колегите, приятелите, обществото. Затова се затворих доброволно вкъщи. Ще гледам телевизия, ще чета, ще си правя домашен хляб. Ще бъда един своеобразен отшелник през следващите две седмици“, заяви Венелин пред „Марица“.

Според него е много важно хората да спазват лична отговорност и хигиена - и сега, и след като театърът отново отвори.

„Не знам дали мога да дам съвет за бъдещето, защото то кой ли слуша. Тези, които трябва да приемат даден съвет, обикновено нямат нужда от него. Смятат се за недосегаеми и богопомазани. А останалите чисто и просто спазват правилата. Дано станат повече!“ допълва актьорът.

Предстои екипът на театъра да тества за коронавирус всички работещи в културната институция, които са имали досег до Ивайло Христов. PCR тестове ще се правят в понеделник и вторник, а дотогава сградата е затворена за посещения.

Засега отпадат представленията "Слава" на 26 октомври, „Експрес „ХХ век“ на 27-и и „Работно време“ на 28-и.

Директорът на театъра Кръстю Кръстев заяви: "Проблемът е, че Ивайло участва в повечето представления, поне в четири, и те няма как да се играят. Иначе всички останали актьори и актриси се чувстват добре и се надявам на никой тестът да не излезе положителен. Дезинфектирали сме основно цялата сграда, действаме по предписаните от министерството процедури. Ако всичко се размине, ще възвърнем програмата най-късно в началото на ноември".

 
Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Живка

Живка

24.10.2020 | 14:40

Всички сме смъртни. Няма богопомазани! Да се затворят всички места,където има събиране на хора. И стига празни приказки за психика и икономика. Цял свят затяга мерките,ние си чешем езиците! Ама другаде има лекари ,болници. На Ганьо хем му е гол з.дника,хем нехае

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?