Честваме Ден на поезията и Световен ден на музиката

По традиция на 1 октомври отдаваме почит на две от най-красивите изкуства, измисляни някога – на поезията и музиката. И докато на конкретната дата Денят на поезията е само български празник, то Денят на музиката се чества от цял свят. Инициативата е дело на ЮНЕСКО, а от 1980 година се чества и като Празник на българските певци и музиканти, по повод 700-годишнината от рождението на св. Йоан Кукузел. Той е бил византийски църковен певец и композитор, музикален теоретик и реформатор на византийското нотно писмо. Предполага се, че е от български произход заради една от композициите му, посветена на майка му, която носи заглавието „Полилей на българката“. Тъй като е надарен с прекрасен глас, съвременниците му го наричат „Ангелогласният“. 

Световният ден на музиката се отбелязва от 1974 година насам по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО, а към днешна дата завладява над 120 държави. 

Поезията, от друга страна, вероятно възниква като форма на изкуство преди появата на писмеността. Смята се, че много от най-древните поетически текстове - от индийските „Веди“ и иранските „Гати“ до гръцката „Одисея“, се появяват още в предисторически времена. Първоначално се разпространяват устно, а поетичната им форма има за цел да улесни запаметяването. Най-старото запазено до днес поетично произведение е шумерската поема „Епос за Гилгамеш“ от 3 хилядолетие пр.н.е., записана с клинописно писмо на глинени таблички, а по-късно и на папирус. 

Поезията все още се приема като една от възвишените форми на изкуство, които докосват душевността на едно по-сетивно ниво. 

По случай Световния ден на музиката тази вечер, от 19:30 часа, Държавна опера Пловдив ще открие своя пореден сезон с празнична Гала „Сърцето на Пучини, силата на Верди“ пред сградата на Дом на културата „Борис Христов“. В допълнение ще се прожектира артистичен мапинг върху фасадата, сътворен от Петко Танчев

Отново, за да отбележи специалния ден, Дружеството на пловдивските писатели ще проведе своето последно литературно четене за годината от проекта „Писателите и Пловдив“. То ще се състои от 18:00 часа в салона на Дружеството.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще има ли ротация на кабинета или отиваме на избори?