Следвайте ни

Братът на Джими Хендрикс използва името му в нарушение на закона

viber icon

Братът и племенницата на Джими Хендрикс  - Леон и Тина Хендрикс, се изправят пред съда, след като са нарушили решение, което им забранява да използват името на изпълнителя с търговска цел.

Съдия в Ню Йорк постанови, че те са в нарушение, защото са кръстили на негово име нерегламентирано свободната от приемна такса музикална академия, която ръководят. Те трябва да прекратят всякаква търговска дейност, носеща името или лика на Джими Хендрикс, както и да преименуват академията. Леон Хендрикс трябва да заплати и съдебните такси по делото. 

Правата върху музиката, името и образа на най-великия китарист се притежават от две свързани компании - Experience Hendrix и Authentic Hendrix, създадени от бащата на музиканта Ал Хендрикс през 1995 година. От смъртта му през 2002-а компаниите се управляват от осиновената дъщеря на Ал - Джани Джинка. Именно тя се изправя срещу роднините си, в търсене на авторски права. 

Тина Хендрикс разкритикува решението, като каза пред медиите, че ѝ забраняват да използва собствената си фамилия за благотворителност. 

Проблемът в семейството се корени от много години. Преди смъртта си Джими Хендрикс не оставя завещание за наследството си, затова всичките му придобивки са се прехвърлили на баща му Ал. Когато и той напуска този свят, не остава нищо на сина си Леон, освен златен диск. Леон се опитва да анулира завещанието и да придобие права върху част от имението на Хендрикс, но съдът постановява в полза на доведената му сестра – Джани Джинка, която продължава да е официален довереник и управник на семейния бизнес. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?