Артскандал в Пловдив: Художник си прибра картините с полиция

Скандал с участието на полиция и следовател се разрази преди дни в пловдивска галерия. Художникът Христо Бозуков, който откри на 27 май самостоятелна изложба „Je T’aime, бе Майна!“ в артпространството „Via Artis“ на ул. „Славянска“, решава да я прекрати преждевременно. Причината - галеристите не се отнасяли с достатъчна сериозност към творчеството му, излагали картини на друг художник редом с неговите работи и организирали частни партита в галерията, докато трае събитието.

Изложбата е обявена с продължителност до 24 юни, но 10 дни по-рано Бозуков отива да си прибере картините. За компенсация предлага на галеристите - Георги и Ана Танчеви, да задържат едно от платната по свой избор. Условието е цената му да не надвишава 1000 лева.

 

"Арестуваните" картини

Натоварва картините на колата, но установява, че две от платната липсват. „Оказа се, че са решили да вземат две от най-скъпите картини, всяка от които струва 1900 лева. За първи път се случва да ми арестуват творбите“, разказва художникът. Веднага звъни на мениджъра си Джей Хауари, която пристига на място, за да помогне в уреждането на спора.

„След като отказаха да върнат картините, се обадих на 112. Полицаите пристигнаха за минути. Звъннах и на следовател от Четвърто районно, който веднага се отзова на молбата ми и също прати дежурен офицер и следовател. Те установиха, че това е задържане на частна собственост, което по Наказателния кодекс е обсебване и е наказуемо, особено при липса на договорни отношения. Притиснати от обстоятелствата, на собствениците на галерията се наложи да върнат картините“, казва Хауари.

Според артмениджъра, работил години в Нидерландия, случаят е скандален и поставя остро въпроса за авторското право и отношението към хората на изкуството. „Една галерия не може да избере картината дарение сама. Това е по общ избор и съгласие на автора. Това, че те не пожелаха да поемат отговорност за непрофесионалното отношение и скриха двете картини, ме принуди по правен ред да търся правата на художника. Христо Бозуков има изградено име на млад и деен автор с повече от 80 участия в общи изложби и 17 самостоятелни. Всеки човек на изкуството може и трябва да си защитава името, защото това го продава, и когато то е незащитено от една галерия, има правото да развали и приключи изложението си там, но една галерия няма право да задържа творбите на автора!“, категорична е Хауари.

Скоро след разправията пък на страницата на Via Artis във Фейсбук се появи публикация със заглавие „Невидима изложба в Пловдив“, явна отпратка към преждевременно приключилата експозиция на Бозуков, със следния текст: „По примера на творби на Йоко Оно, Робърт Бари, Анди Уорхол, Майкъл Ашер, Иля Кабаков и други легенди на постмодернизма, НЕВИДИМО ИЗКУСТВО И В ПЛОВДИВ! Неописуеми изживявания, емоции и вълнения по време на последната ни самостоятелна изложба: "Chercher la Femme, бе майна", която ще продължи до 24 юни 2021 г. включително. Заповядайте да се докоснете до върха на съвременното изкуство!“.

Потърсен за коментар, собственикът на галерията Георги Танчев заяви: „Чували ли сте някъде някога изложба да е обявена до определена дата, а художникът просто да реши да си прибере картините! За 23 години, откакто съществува галерията ни, нямаме подобен случай. При нас са излагали най-големите - Слона, Ди Киро, Анастас Константинов, Вълчан Петров, Васко Стоев. Да не занимаваме обществеността с бакалски сметки“, контрира Танчев. По думите му, влизането в подобен спор е удар по изкуството.

„Христо Бозуков е съвсем прохождащ автор и няма за какво да бъде толкова обиден и накърнен“, реагира галеристът пред „Марица“. Той обясни, че е взел двете картини като вид наем. „Имахме устен договор, в който не фигурираше условието да не излагаме творби на други автори в съседство с тези на Христо. А и ние нищо не сме изложили. Наш много близък приятел - цигуларят Мичо Димитров, в извънработно време в неделя вечерта дойде с една от ученичките си, посвири на цигулка. Донесе няколко свои картини, подреди ги на пианото, за да се снимат с тях. Всичко това продължи не повече от час“,  посочи Танчев. Според него по подобни казуси е най-добре да се произнася съдът.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Paparazzo  MacKARONI:  СЪРЦЕРАЗДИРАТЕЛНО, мари Илиянке!

Paparazzo MacKARONI: СЪРЦЕРАЗДИРАТЕЛНО, мари Илиянке!

22.06.2021 | 18:45

Потресающо съчинение от милата Ил.Кар. отбелязващо нова страница ф Историята на Изящните ИзкуствЕНости. Колко ли бакшиш са спазарили афторката с афтира за РЕКЛАМАТА? Юркайте се длъскайте, моляа закупите от най-свежите платънца на генийчето докато са още по само 2,800 лева, че скоро ще тръгнат едни разпродажби по $ 4,444 ама ф долари, не левове. Не са блъскайте, моля на опашката по двама се подреждайте ЮРРРУШ

Отговори
4 3
Стари работи

Стари работи

22.06.2021 | 15:26

Пловдивската Джаки Кенеди. . Жаклин Хауари тайния мениджър Джей - майко мила, докъде са го докарали

Отговори
5 1
Иво

Иво

22.06.2021 | 11:37

Е, що се занимават с органите на реда!? Да се бяха обадили, срещу 10 лв щях да им нарисувам две такива картини за пет минути!

Отговори
7 0
Paparazzo  MacKARONI:  СЪРЦЕРАЗДИРАТЕЛНО, мари Илиянке!

Paparazzo MacKARONI: СЪРЦЕРАЗДИРАТЕЛНО, мари Илиянке!

22.06.2021 | 18:50

Иво, недей така да подбиваш ценоразписа, бе от 80.- лъва на платно по-малко даже на Руски Пазар нямат! Я виж онлайн СОТБИ колко 'зима, а? А?

Отговори
3 0
ачо

ачо

22.06.2021 | 11:16

Бозучето е некадърник.Цапаници.Галеристите са наглеци.Тва ако беше Анастас щеше да им изтряска картината в главата до раменете и щеше да ги изкара на улицата като пърформанс да ги снима.Дребни хитреци, селски пръчки.

Отговори
46 0
СТИГА ГЛУПОСТИ

СТИГА ГЛУПОСТИ

22.06.2021 | 09:50

НЕ Е ТАКА НАГЛОСТА НА ГАЛЕРИСТИТЕ Е ПРЕКАЛЕНО ГОЛЯМА... ЧОВЕКА СИ ИМА ПРАВО И СИ ИСКА ПЛАТНАТА КАКВО СЕ ПРАВЯТ НА ВЕЛИКИ....ЗАЩО НЕ СА СКЛЮЧИЛИ ДОГОВОР...ЗА ДА КРИЯТ ДОХОДИ... МЛАД СТАР ХУДОЖНИК КОЙТО ИСКА ГЛЕДА И ХАРЕСВА КОЙТО НЕ ИСКА ДРУМ...

Отговори
14 14
Батко

Батко

22.06.2021 | 09:14

Младият художник следващия път да се договаря за всичко. Ако се чуди защо, да прочете за историята на Ван Хален и кафявите бобнончета ;)

Отговори
18 1
майтап

майтап

22.06.2021 | 09:12

Цялата работа е евтина самореклама .Вижте ме колко съм гениален не може до моите картини да има картини на ван Гог , Рембранд и пр. защото моята картина струва 190 милиона долара .Абе аланкоолу провери в контейнера за смет да си видиш картините преди да разкарваш полиция и следователи

Отговори
50 8
Изкуство

Изкуство

22.06.2021 | 12:30

Вие сте наясно с боклука, но граница между изкуство и култура има...

Отговори
3 0
Paparazzo  MacKARONI:  ИЗКУСТВЕНОСТ?  АРТаджилък? Хибридни "спецове"?

Paparazzo MacKARONI: ИЗКУСТВЕНОСТ? АРТаджилък? Хибридни "спецове"?

22.06.2021 | 18:58

Разлика има между Изкуство и изкуствЕНОСТ, преструвка. АРТаджилък дето му казват напоследък = гърчове и агония за привличане на внимание от некадърни случайници без умение, без изкусност, без майсторлък = = = изхабени материали. Време. Усилия. Докато нивята буренясват

Отговори
2 1

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?