Ара Маликян: Силата на музиката променя хората

На 19 март испанският виртуоз гостува в Пловдив с новото си шоу „Royal Garage”

- Защо избра „Royal Garage за заглавие на последния си албум?

- Избрах това име, за да отдам чест на мястото, където разбрах, че искам да стана музикант. По време на войната в Ливан, когато трябваше да се крием в гаражите под земята и да чакаме да спрат бомбардировките, бяхме много тъжни и изплашени. Един ден започнах да свиря на цигулка и тъгата изчезна, всичко се промени, атмосферата се промени, другите започнаха да пеят, да танцуват, да свирят на инструменти. Силата на музиката промени хората и ги направи по-щастливи. Затова го нарекох „Royal Garage”. Беше едно тъмно място, но за мен беше най-прекрасното място на света.

 

- Работил си с много артисти в този албум – Серж Такян, Франко Батиато, рапърът Kase.O, кубинския певец Пабло Миланес, аржентинеца Андрес Каламаро, всички са представители на най-разнообразни стилове. Изглежда твоята цигулка обединява цялата тази музика!

- В моята кариера съм имал възможност да работя с най-различни музиканти, които са ми помогнали да опозная всякакъв тип музика. Исках да вляза в кожата на артистите, с които записах този албум. Работата беше много лесна, защото исках да свиря в стила а тези изпълнители, но по един нов начин. Така всъщност  създадохме нови стилове.

 

 

- През 2016 издаде албума „Невероятната история на една цигулка”. Наистина ли една цигулка е спасила твоя дядо от арменския геноцид?

- Да, беше един трубют към цигулката на моя дядо. Причината, заради която моят баща и аз свирим на цигулка. Всичко е започнало от там. Един роднина на моя дядо е свирил на цигулка и му дал инструмента. Дядо ми не е можел да свири, но се е представил като част от оркестър, който отива на турне и така се е спасил от геноцида. Бяга в Ливан, където създава своето семейство и така баща ми свири на същата тази цигулка.

- Цигулката е спасила и теб….

- Абсолютно! Благодарение на цигулката и на музиката избягах от Ливан и можех да стигна до Европа. Имах възможност да уча и сега да имам един хубав живот благодарение на музиката.

 

 

- Един от твоите любими музиканти е Паганини. Кои други артисти от миналото и сега ти харесват?

- Паганини за мен е най-големият, най-голямата личност, най-големият герой. Вярвам, че всеки цигулар в света започва с Паганини. Обожавам много музиканти от миналото, класици, но и джаз музиканти като Майлс Дейвис, рок музиканти като Джими Хендрикс и др.

 

- За Джими Хедрикс ще те питам нещо…Наричат те съвременния Паганини, но аз те наричам Джими Хендрикс на цигулката, защото когато си на сцената, ти и твоят инструмент  изглеждате едно цяло, една личност, както се случва и с Джими Хендрикс и негова китара. Съгласен ли си с мен?

- Не знам. Но съм много щастлив, че ме сравняват с Джими Хендрикс – той е един от най-големите артисти на миналия век. Голяма чест е за мен, че мислиш така, но не мисля, че съм на нивото на Джими….

 

 

 

- Какво правиш, когато не свириш на цигулка?

- Малкото време, когато не свиря, прекарвам със семейството си и с моя син. А когато съм в един град, ми харесва да се изгубвам в него и да опознавам хората, които живеят там. Да обикалям из улиците на някой нов град е едно от нещата, които много обичам.

 

- Помагаш много на хората, които са изпаднали в беда и нямат много късмет в момента. Не сме научили грешките от миналото си – имаме все още войни и гладуващи в света, алчността и егоизмът унищожават планетата ни. Какво можем да направим, за да спрем всичко това?

- Имаш право. Правим същите грешки, същите войни, регионите с войни са винаги едни и същи. Наистина не знам какво е решението. Трябва да имаме повече изкуство, повече музика, повече култура в обществото и така ще създадем повече осъзнати и чувствителни хора. Трябва да се превърнем в едно по-човечно общество с повече уважение към другите култури, различната гледна точка и различните начини на мислене.

Срещата на Ара Маликян и неговия нов спектакъл „Royal Garage с пловдивската публика е на 19 март в зала С.И.Л.А. Билети се продават в системата на Ивентим и на касата на залата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
MOPU

MOPU

04.03.2020 | 20:47

Прочетете моите поздрави от показанията на всички вас.       Казвам се Катика Каменич, оставям в Петрич в България, искам да използвам тази страхотна възможност да дам осезаемо свидетелство за това как наскоро получих заем от 60 000 евро. Търсих заем преди и те по-късно ме заблудиха. Опитах отново и срещнах жена като мен, която желаеше и желаеше да ми помогне да получа заем при 2% лихва. Казаха ми, че е кредитор и жена, на която имах доверие, затова реших да се свържа с нея и тя ми даде възможност да кандидатствам за заем от нейната компания, който лесно получих, но обяснението е, че получих добрият си кредит с добро здраве и с по-малко стрес. Ако се интересувате от заем, можете да се свържете с нея по имейл: ([email protected] или [email protected])

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?