Ако сте в Пловдив, вижте изложба за великденските традиции в Етнографския музей

Изложба "Великден в България, Чехия и Словакия" в Етнографския музей разказва за общото и различното в традициите на трите държави. Могат да се проследят запазените езически обичаи, разпространени при нас и при тях, както и да се види доколко християнството е променило народните вярвания и представи. 

Пролетните ритуали за възраждането на природата, с които е свързана и великденската обредност, са представени според използваните в тези страни Юлиянски и Грегориански календар.

В България цикълът включва обичаите от Месни и Сирни заговезни, Маскарадните игри, Конския Великден - Тодоровден, Лазаруване и Връбница, т.е. седемте недели на поста.

А в Чехия и Словакия постът започва с Пепеляна сряда и продължава шест недели до Възкресение, като са отразени всички народни обичаи през това време.

При тази съпоставка ясно се очертават обредите, свързани със земеделските жертви, които са общи за трите страни. Или лазаруването, един обред на инициация за девойките, който се възприема, като обичай с древни корени.

Изложбата представя богатата обредност около самото Възкресение и различните традиции, които има при нас и при тях. Любителите на красивите писани яйца ще могат да научат колко различни техники се използват за украсата им; за традициите, запазени от средновековието до днес, както и за новите иновативни подходи, използвани в ХХІ век.

Всеки посетител ще намери нещо ново и интересно, което да отнесе със себе си от тази многоцветна изложба. Със сигурност ще се обогати с много нови неща за културата и народните обичаи на близки в развитието си държави от средновековието, които след приемане на християнството, тръгват по различен път.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?