Следвайте ни

Ако сте в Пловдив, вижте фотоизложбата "Нашите будители. 150 години Българска екзархия"

viber icon

Документална фотоизложба "Нашите будители. 150 години Българска екзархия" се открива на 28.10 в Културен център „Тракарт“ и ще може да бъде видяна в продължение на 20 дни и входът е свободен. 

Събитието е по повод на 1 ноември - Ден на народните будители. А представянето на изложбата е част от програмата, с която Пловдивският граждански клуб отбелязва празника. 

Проектът „Нашите будители. 150 години Българска екзархия“ включва създаването и представянето на фотоизложба, посветена на участието на пловдивчани в борбата за независима българска църква.

Учредяването на Българската екзархия през 1870 г. в Цариград е акт на признаване на българската народност за официален представител в Османската империя. Създаването е резултат от църковно-националните борби на българския народ в епохата на Възраждането, стремеж за признаване на националната идентичност и самостоятелност.

Екзархията духовно обединява всички българи в рамките на Османската империя, а по-късно и след Освобождението - в териториите, останали извън пределите на новите български граници. Развива у тях народностно съзнание и любов към православието и езика, култивира в тях всенародния идеал.

В екипа, работил по проекта, са  д-р Жорж Трак, инж. Димитрина Кузманова, инж. Добринка Петкова, доц. Надежда Кузманова, Гергана Филева, Дафина Ганева и д-р Петър Граматиков. 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?