Честваме 100-годишен юбилей на прочут пловдивски археолог

Тази година се навършват 100 години от рождението на един от големите пловдивски археолози - ст.н. с. (доц.) Христо Джамбов. По случай юбилея синът му - археологът Иван Джамбов, подготвя публикация в сп. „Пловдивски исторически форум“ в екип с проф. д.ф.н. Мирена Славова. „В статията ще разкажем за една интересна находка в село Драгойново, която открихме през 2016 г. при експедициите ни със студентите от специалност „Археология“ към ПУ“, разказа Иван Джамбов. 

Става дума за част от надпис на гръцки език върху глинен съд за причастие. Надписът е датиран във времето на Средновековието, когато е бил използван в бита на обитателите на манастирския комплекс в Драгойново.

Христо Джамбов е дългогодишен директор на пловдивския Археологически музей. По негово време (през 1963 г.) Панагюрското златно съкровище за първи път излиза от пределите на страната ни, за да бъде показано в престижната галерия „Шарпантие" в Париж. Името му се свързва с много интересни находки по нашите ширини. През 1983 г., заедно със сина си Иван Джамбов, започва археологически разкопки на Аневското кале. Стръмният рид на южния склон на Стара планина с височина около 940 метра се оказва столицата на българския деспот Войсил. Той е брат на цар Смилец, владетел на Второ българско царство около 1292-1298 г.

Доц. д-р Иван Джамбов, преподавател по това време в ПУ „Паисий Хилендарски" продължава с проучването на калето и през следващите години.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?