Следвайте ни

Училище смайва с гнезда за прилепи и зелен покрив

viber icon

Училище-мечта ​- така може да се нарече SO Fier, новото школо във Винкерлаан, Утрехт, Нидерландия. То е уютно и красиво, но и енергийно ефективно - всичко в неговия проект подчертава устойчивостта, гъвкавостта и връзката с природата.

Разгърнато върху близо 3000 квадратни метра, SO Fier се състои от 15 групови стаи, техническо помещение, две фитнес зали, кабинет за амбулаторна помощ и допълнително сервизно пространство. Проектирано да предоставя специализирани грижи за децата, то е устроено така, че всяка стая включва баня. Освен това всички стаи гледат към централен двор, който е слънчев през по-голямата част от деня и има чудни кътчета за почивка. 

Пространствата са замислени така, че палитрата от цветове и материали да внушава спокойствие. Всички стаи могат да бъдат пренареждани според различните образователни цели. Проектът е постигнал Fresh Schools Class B -това е нидерландският инструмент за определяне на качеството на въздуха в помещенията.

В допълнение към централния двор, SO Fier има зелен покрив, разположен между двата обема на сградата. В него са направени и специални гнезда за прилепи и врабчета, които традиционно обитават района. 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай