Следвайте ни

Това е къщата, готова да издържи глобална катастрофа СНИМКИ

viber icon

Ако Илън Мъск проектира своя бъдещ дом на мечтите, вероятно той ще изглежда ето така! Зад този почти космически дизайн стои украинското архитектурно студио Sergey Makhno Architects. Сайтът за архитектура Dezeen представи тяхната визия за дом, построен така, че да ви защити от бъдещи катастрофи. Нарича се „Подземен дом план B“( Underground House Plan B) и както подсказва името му, резиденцията e „закопана“ на 15 метра под земята.

Вдъхновението за тази необичайна концепцията се роди в отговор на пандемията COVID-19. Тя тласна цялата индустрия да преосмисли начина, по който се формира и обитава изградената среда. Поглеждайки в бъдещето, от Sergey Makhno Architects планират дом, който е подходящ да ви защити, но и да поддържа едно добро качество на живот, например след евентуална бъдеща глобална катастрофа.

Макар че тотално се отклонява от традиционните семейни резиденции, Underground House Plan B предлага

луксозно, удобно и повече от функционално жилище.

Отвън домът има фино присъствие сред селските околности. Простата и изящна форма на къщата може лесно да ви подведе и да си помислите, че това е музей на съвременното изкуство или дори военна база. На пръв поглед надземната част от къщата се състои от два пресичащи се бетонни обема. Единият е оформен като обърнат нагоре конус, като плоският връх служи като хеликоптер. Другият обем е праволинеен и образува крив вход. Спирално стълбище води надолу в подземната част на дома, която е разделена на поредица от кръгли пластове. Първият слой е разположен на 15 метра под повърхността и разполага с различни жилищни пространства, предназначени за комфортно настаняване на две или три семейства. Тук има просторен салон, обща зона за хранене, помещения за спане, кухня, градинска стая и фитнес. Ефектът от всяко от тези удобства е подсилен с най-добрите възможни технологични решения, които създават илюзията да бъдеш на открито. Например в центъра на салона лежи цилиндрична светлинна ямка, която изглежда така, сякаш слънцето грее отвън.

„Искахме да експериментираме с подземното пространство по такъв начин, че

да създадем илюзията, че се намирате над повърхността.

Сякаш можете да погледнете през прозореца и да видите синьото небе“, казват от студиото в изявление пред Dezeen. По този начин се премахва усещането, че живееш в затворен бункер, и се запазва известна нормалност на средата.

Цялото първо ниво на къщата е заобиколено от евакуационен пръстен, до който има достъп от почти всяка стая ​- това е „защита“, в случай че някога трябва да избягате от жилището. Слизайки надолу, се вижда как има слой със система за пречистване на водата и генератор, слой от електрическо оборудване и най-отдолу - кладенец. По този начин

Underground House Plan B функционира върху автономни системи,

които се занимават с водоснабдяването, канализацията и дори вентилацията на въздуха в къщата. Освен това в нея има отделни зони за медицинска помощ и съхраняване на лекарства.

Според архитектите този проект има важна цел - да проучи дали архитектурата може да създаде здрави и функционални жизнени пространства на непознати места по света. Да, мисълта за живеене под земята е страшна, но пък този дом изглежда като оазис, изгубен в пустошта!

Портфолио

Архитектурно-дизайнерската работилница на Сергей Махно вече близо 10 години се занимава с дизайна и декорацията на жилищни интериори. Нейните любими стилове в интериора са еклектика, минимално изкуство, необрутализъм, артдеко, модернизирано артнуво, неокласика, казват от екипа. Оттам обръщат особено внимание на декорацията на интериори с произведения на изкуството, картини, често използват и антични предмети в своя дизайн. Портфолиото на работилницата на Махно включва над 100 реализирани дизайнерски проекта за апартаменти, вили, офиси и ресторанти в Украйна. 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?