Следвайте ни

Строежи в пика на пандемията: С бърз рефлекс в новата ситуация

Веригата на доставките е най-застрашена

viber icon

Има индикации, че процесът на строителството няма да бъде нарушен в значителна степен от пандемията с COVID-19 - това твърдят много експерти в последните седмици.

Въпреки несигурното положение, строителите в Пловдив се адаптират бързо към новата ситуация - работата по строителните площадки не е спряла, но фирмите заделят допълнително перо за обезопасяване на строежите. Липси поне засега не се чувстват и във веригата на доставките. Очакванията обаче са, че тя е най-застрашена в новата ситуация, което може да доведе до значителни забавяния в доставките в бъдеще.

Прогнозите са, че сградите, чието строителство все още не е стартирало, ще бъдат отложени за по-добри времена. Няма заплаха за строежите, които са на ход и имат осигурено финансиране. Не така стоят обаче нещата в дългосрочен период - строителните процеси вероятно ще претърпят трусове, особено ако се разчита на банки, кредити или продажби на зелено. 

Ситуацията много напомня за 2008-2009 година, коментират в бранша. Голямата разлика е, че кризата от 2008 г. беше чисто финансова, днес коронавирусът ни изправи пред криза на потреблението. Шоковото спиране на крайното потребление е напът да засегне всички сегменти на строителството - жилища, офиси, индустриални, търговски, хотелски и ваканционни имоти ще понесат последствията от намалените продажби. Ето защо напълно логично се появиха и прогнозите за спад в цените и наемите на всички типове имоти, най-сериозната корекция надолу се очаква при офис площите.

Ако се върнем обаче назад, изминалата 2019 г. се оказа ударна в сектор строителство. Националният ​регистър за ​ново ​строителство и реконструкции отчете по-голям обем стартирали обекти - с 1,78% спрямо предишната 2018 г.

Сметките показват, че в страната са започнати нови 716 645 кв. м разгъната застроена площ. Жилищно строителство продължава да заема най-големите обеми, ако изключим инфраструктурното строителство. Отчита се ръст от 7,82%, като жилищни сгради, преминали в етап строеж през 2019 г., имат 4,299 млн. кв. м РЗП, или с 311 964 кв. м повече от 2018 г. Големият пик обаче е в офис сегмента. Там той достигна до 27%, като това са започнати 450 000 кв. м, твърдят от националния регистър. 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Борисова

15.04.2020 | 17:10

Цените на апартаментите,въобще на имотите към момента са нереално високи.Не е време за купуване.Редно е да паднат в момент на иконом.криза,която не се знае колко ще продалжи.И да станат по-нормални цени.

Отговори
2 0

Алахулю

09.04.2020 | 07:35

Интересно как ще се отрази на цената на имотите намаленото търсене от една страна и постоянното излизане на пазара на нови и нови завършени сгради...

Отговори
6 0

Брокер

08.04.2020 | 22:48

Да, няма да има търсене на офиси и магазини. Жилища ще се купуват.

Отговори
2 5

Иванов

08.04.2020 | 21:22

Тъкмо сега ще се види. Тези, които дори в този момент продължават да строят са сериозни фирми и можем да се обърнем за покупка при тях. Другите явно са лигльовци наречени бизнесмени, чакащи от държавата пари. Сега е момента да купим

Отговори
6 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?