Следвайте ни

Санирането отваря работни места насред пандемията

Така секторът ще поеме част от съкратените в рисковите браншове, предлагат от БАИС

viber icon

Много икономически отрасли затвориха и освободиха работна сила в резултат от пандемията с COVID-19. „Ако започне процес на енергийно обновяване на сградите, той би могъл да поеме освободената работна ръка. Така ще създаде заетост в този много критичен момент. Това ще даде тласък на икономиката чрез повишаване на потреблението и данъците“, предлага  инж. Йордан Николов, изпълнителен директор на Българска асоциация за изолации в строителството, която се включи в инициативата на Renovate Europe - Renovate Day 2020. 

Европейският ден на обновяването на Европа се проведе в края на октомври като дигитална конференция, организирана от БАИС с подкрепата на Камарата на строителите в България (КСБ) и ЕнЕфект.

"Страната ни разполага с инфраструктурата, методологията и програми за обучение. Със структурите на Камарата на строителите в България по региони в рамките на няколко месеца могат да се подготвят хората да работят в това направление", подчерта инж. Николов. Процесът на енергийно обновяване на сградите би могъл да донесе много позитиви. Както е известно, сградният фонд в Европа е много стар. Според последното европейско изследване практически ново строителство през последните 30-40 г. са по-малко от 10% от сградите в ЕС.  На практика това означава, че в по-голямата си част сградният фонд на Стария континент е отпреди 50 и повече години. Това налага развитието на подобна широкомащабна програма, с цел да се възстанови Европа след пандемията. Тя ще осигури едно обновяване на сградния фонд, като по този начин се постигне по-добра среда за живот и работа на европейските граждани. 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?