Следвайте ни

Правим всички жилища годни за инвалиди, ще има ли промяна в цените

viber icon

Нова наредба вдига цената на жилищата. За това алармират архитекти и специалисти от надзорните фирми под тепетата. Става въпрос за Наредбата за достъпна среда, която влезе в сила през март т. г. Тя определя минимални изисквания, които да улеснят придвижването на хора с увреждания в жилищата.

Така коридорите и терасите в един апартамент следва да бъдат широки и дълги поне метър и половина. Минималната широчина на входната врата пък трябва да е най-малко 1 метър, а на интериорните врати - 80 сантиметра. Бъдещите коридори трябва да са широки поне с 50 сантиметра повече, което ще позволи на човек в количка да се завърта около оста си. По същата причина има нови изисквания и за терасите.

Хора от строителния бранш обаче прогнозират, че наредбата ще доведе до скок в цената на жилищата поради увеличаващите се общи части. Ръст в цените ще има и той ще е около 30 и 40 процента - такива поне са предварителните им изчисления.

Така ли е в действителност?

От министерството контрират, че минималните изисквания за достъпност до сградите няма да оскъпят покупката на апартамент. От там подчертават, че самата наредба не ограничава архитектурните проекти. Въпреки това от ведомството обмислят да променят срока, след който новите жилища трябва да отговарят на наредбата.

Притеснението на строителния бранш е, че независимо от потребностите на купувача, в бъдеще всички жилищни сгради щели да се строят спрямо изискванията за хора с увреждания. Т.е. ще плащаме за големи тераси и за големи коридори в апартаментите си, за огромни бани и тоалетни, които реално не ни трябват. „Да, общите части за самото жилище се увеличават, но това

няма да води до сериозно оскъпяване.

Мисля, че промяната няма да се отрази чувствително на цената“, коментира арх. Чавдар Тенев. Шефът на Камарата на архитектите в Пловдив казва, че Наредба за достъпна среда като цяло се базира на една добра идея, а именно - всички строителни елементи на жилището да са оразмерени така, че ако човек се инвалидизира впоследствие, да не се налага да се бутат врати или стени, за да се осигури проходимост за инвалидна количка. Да се наложи само промяна на обзавеждането. „Едно жилище трябва да позволява в него да се движи инвалидна количка и това е логично. Нека се замислим за всички онези хора, които живият в риск или дори временно, но са изпаднали в такова положение! Отличното здраве не е гарантирано за никого “, коментира арх. Тенев. Но според него в новата наредба

има някои принципни недостатъци.

„Според мен тя е направена чиновнически, без да се познават нещата от живота - отчита експертът и дава пример. - Вътрешните врати, включително на тоалетната, според тази наредба трябва да са широки светли поне 80 см, а за самата тоалетна няма никакво изискване. Тоалетна с обичайните размери е неизползваема от инвалиди. За терасите има изискване да са с минимална светла широчина 1.50/1.50 м. Това е добре, терасата е открито пространство и тя е добре да е по-голяма. Но наредбата не казва дали всички тераси на едно жилище да са толкова големи. Според мен е достатъчно само една от тях да е по-голяма, да кажем тази към дневната.“ Другият проблем касае асансьорите - тези за инвалиди са доста по-големи като размери. Но как ще се направят подобни съоръжения  в малкоетажните и средноетажните сгради?, пита специалистът. Особено при малкоетажните жилищни сгради,

асансьорът е абсолютно неефективен.

В наредбата има изискване при по-големи сгради (повече от 30 жилища) едно от жилищата да е специално за инвалиди и да е разположено на първия етаж. „Питам се защо е това, след като по силата на същата тази наредба всички жилища ще са годни за ползване от инвалиди. И кой ще гарантира, че на свободния пазар точно това жилище ще бъде продадено на инвалид, а не на друг купувач, чиято съпруга много го е харесала. Да не говорим, че в наредбата има текстове, противоречащи на ЗУТ, който е норма от по-високо йерархично ниво, и това я прави неизпълнима в тази и част“, допълва арх. Тенев.

Законът

Наредба № РД-02-20-2 от 26.01.2021 г. за определяне изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията е от 13.03.2021 г. и влезе в сила месец по-късно. Издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството и обн. в ДВ. бр.12 от 12 февруари 2021 г., попр. ДВ. бр.18 от 2 март 2021 г.

Тя отмени старата Наредба №4 от 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, вкл. за хората с увреждания.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Коментари (5)

Майната от Бруклин

Майната от Бруклин

28.05.2021 | 15:16

Ха ха ADA(Americans with Disabilities Act) достигна и милата ни татковина

Отговори
0 0
КАФА ОТ ТЪПОТИИ...

КАФА ОТ ТЪПОТИИ...

27.05.2021 | 11:06

ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ПРОСТОТИЯ.......ТОВА МОЖЕ ДА СТАНЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРОСТО ВХОДА ДА Е НА НИВО ЗА КОЛИЧКИ АСАНСЬОРА ДИРЕКТНО ДО ВРАТАТА .....И КАКВО ПОВЕЧЕ КАКВИ ПРОСТОТИИ...А ЖИЛИЩАТА ВСЕКИ МОЖЕ ДА СИ ДОГОВАРЯ РАЗМЕРА....ОТ КЪДЕ НА КЪДЕ ТОВА ЩЕ Е ВОДЕЩОТО.... ПАК НА НЯКОЙ ИЗ.РОД МУ СЕ ДОЩЯХА ПАРИ............

Отговори
1 0
Чичака

Чичака

26.05.2021 | 15:18

Нищо ново под слънцето. Строителството преди 90-те е точно такова, но след 90-те всичко се променя за да може да се строят килийки (разбирай всекидневна с две спални, баня и тоалетна на 60-70 кв.м.) и всякакви изчанчени жилищенца. Всичко това за да е удобно на строителните предприемачи. За да може да се построи кооперация на мястото на къща с малък двор, и да има поне по 2 апартамента на етаж.

Отговори
0 0
Даа

Даа

26.05.2021 | 08:00

Направете ги годни за инвалиди по служебен път - за какво плащаме данъци?

Отговори
8 1
алчни

алчни

26.05.2021 | 07:38

бо клуци

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?