Следвайте ни

Кои сгради промениха Пловдив през 2019-а

В белязана от серия провали година под тепетата се появиха поне три култови места

viber icon

Преди десетина години варненци се заемат да съставят свой алманах "Варна - архитектура и архитекти". В него те включват около 500 сгради - 150-200 по-стари, а останалите - с модерна визия.

Голямата идея на варненските архитекти обаче е друга - те залагат проекта като съществена част от идеята за кандидатстването на морската столица за културна столица на Европа през 2019 г.

Призът Европейска столица на културата дойде в Пловдив. С кои знакови сгради обаче пловдивчани ще запомнят заветната 2019-а?

 

Пет ключови проекта, заложени в програмата на “Пловдив 2019", зациклиха тотално. Така през цялата 2019 година кино "Космос" не успя да намери пресечената точка между общината и експертите. Ремонтът на сградата в крайна сметка бе обявен като "инженеринг" без обществена дискусия, без прозрачност и без афинитет към архитектурата. Което смаза гражданската инициатива на колектив кино “Космос", които настояваха за реконструкция, запазваща зданието. „Капана" от квартал на творческите индустрии бавно се трансформира в място за кафенета, ресторанти и магазини. Така

бизнесът “измести” артистите,

а имотите в квартала достигнаха своя пик - като цени и наеми. Тютюневият град пък така и не намери допирната точка между собствениците на имотите и обществения интерес. Вместо дългосрочна стратегия за развитие му в него се случваха единствено епизодични акции и кампании. На хартия остана и проектът за културният център в кв. "Столипиново", заложен като пространство за изкуство, театър, дискусии, обмяна на опит и образование. Не се случи и облагородяването на остров Адата - локация, която провокира доста креативни идеи сред ландшафт архитекти, артисти и екологични организации. Въпреки очевидните пропуски, през 2019 г. под тепетата се оформят

три култови локации.

Пловдивчани вече се разхождат по новите настилки на площад "Централен". В терена на “Каменица" се появи ефектен мултифункционален комплекс. Независимо че събра много повече “против", отколкото “за", днес е факт и новата галерия на "Гладстон". 

Ремонтът на възловата локация под тепетата - площад "Централен", продължи почти година и не остави равнодушни нито гражданите, нито експертите. Тази реализация определено подобри визията на площада, но не реши проблемите му, казват експертите. На пловдивчани обаче очевидно им харесва да се разхождат по новите настилки на площада. 

Модерна микропивоварна в терена на „Каменица” 

Още продавайки терена си в Пловдив, "Каменица" обяви плановете си да превърне част от територията (терен от 3 дка) в уникален по рода си мултифункционален комплекс. Днес “Пивоварница Каменица" е факт и включва микропивоварна за производство на крафт бира, музей на 135-годишната история на пивоварната, класически ресторант - бирария, магазин за сувенири, зелени площи и пространство за събития. Общият размер на инвестицията е близо 2 млн. евро, а реализацията й доказа, че бизнесът отново е на една крачка пред Общината, когато става въпрос за успешна и устойчива концепция.

Галерия „2019” на ул. „Гладстон”

бе една от сградите, която премина през всички фази на „Осанна" и „Разпни го". С нея Пловдив може би изпусна възможността да се сдобие с култовата си изложбена зала, която да стане архитектурна атракция. Вместо това градът получи нещо, което буйното пловдивско въображение веднага нарече „кутия за обувки".

 

Медицинският се сдоби с нов корпус

В началото на есента на 2019-а Стоматологичният факултет към Медицинския университет в Пловдив откри новия си учебен корпус. Сградата съдържа 5 зали с общо 39 зъболекарски стола, които са последен модел. Новата придобивка за университета служи за стаж на студентите, които са последна година на обучение. Инвестицията е за 1 867 351 лева.

Сградата е с разгърната площ 733.37 квадратни метра. Корпусът разполага и с кабинет за хирургични интервенции. "Това бяха стари сгради, които сега се превърнаха в модерен учебен корпус по дентална медицина и в една прекрасна база за обучение на студентите по стоматология", обясни ректорът на МУ -Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев.

Сред новите придобивки на Факултета по дентална медицина е и нов научноизследователски институт. „Това е една много голяма придобивка, да имаме и Център за професионално обучение, нови специалности като дентални асистенти, болногледачи, лекари асистенти. В този мандат увеличихме броя на студентите до 6000. Най-важното е, че университетът е в чудесно финансово здраве", заяви още проф. Костянев. 76 строителни обекта са завършени през този мандат и 52 през миналия, отчитат от ръководството на МУ - Пловдив.

 

Находки забавиха Епископската базилика

Годината не стигна, за да бъде довършена Епископската базилика. Постоянно на обекта строителите се натъкваха на нови и нови находки. През април бе разкрита част от надпис, който бе разчетен от епиграфа Николай Шаранков. В началото на юли стана големият удар. При обръщането на една от големите мраморни плочи на пода в базиликата археолозите останаха изумени. Беше разкрит надпис от 255 година в чест на бог Дионисий и императорите Валериан и Галиен. В началото на есента бе разкрит ритуален басейн от времето, когато тук е имало езически храм.

Фасадата бе покрита със скъпите стъкла „Ламберт”. Пловдивчани не ги харесаха - мнението, че сградата прилича на хипермаркет, е повсеместно. Вътре се появи невиждана 30-метрова спираловидна рампа за инвалиди. Извивката й следва апсидата на древния храм. Другото, което ще предложи тази сграда, е зелен покрив, който повтаря контурите на улиците на стария квартал и специална инсталация за пара, която дава на мозайките нужната влажност. Официалното откриване се отложи няколко пъти и за последно остана за тази пролет.

 

Възкръсна Пампоровата къща под Античния театър

През април бе завършена реконструкцията на едно от чудесата на пловдивската възрожденска архитектура - Пампоровата къща под Античния театър. Уникалната сграда стана част от обектите на ОИ „Старинен Пловдив”. В годините на прехода къщата бе реституирана. Дворът <210> е 110 кв. м, а застроената площ - 57 квадрата. Стопани <210> станаха Евгени Георгиев и Илия Пампоров, които не се разбраха как да я разделят. Понеже къщата бе част от защитената зона на резервата, на практика не можеше да се подели. И общината я откупи за около 391 350 лева. ОИ „Старинен Пловдив" я превърна в луксозна гримьорна за звезди като Стинг, които ще гостуват на Античния театър.

Зала „Лотос", която мина към Природонаучния музей и трябваше да приюти 12 аниматроник модели на динозаври, е с почти завършен интериор. Чака се разрешение от НИНПК за проекта й. А такова трябва, защото зала „Лотос" е част от Дондуковата градина - паметник на културата от втора категория. От Националния институт в София искат музеят да възстанови счупените мраморни плочи и да подмени рушащата се дограма. „Всичко това ще става с разрешението на авторите на проекта", уточни директорът на музея д-р Огнян Тодоров.

 

Открихме две галерии и гримьорна лукс под Античния

След години ходене по мъки и след реститути бившият „Детмаг Снежанка" най-сетне стана галерия „Капана" с над 1000 кв. м застроена площ. В нея бяха обособени 4 изложбени зали и бяха инсталирани лазерни проектори с висока резолюция за представяне на видеотворби. И тук не се мина без критики. Пловдивските художници веднага разкритикуваха идеята стените в галерията да са боядисани в тъмносиво. И припомниха, че идеалната изложбена зала е съвсем бяла и на нея не трябва да се виждат дори ключовете за осветление.

Другата нова галерия - „2019" на ул. „Гладстон", получи критики само за външния си вид. При първоначалния проект на арх. Петкана Бакалова „кутията за обувки" бе разчупена и пластична. На фасадата й към „Гладстон" висеше сложна по форма пергола. „Фирмата бе решила да я направи и я показа в проекта. Орязаха я и така тези пари са отишли някъде другаде", обясни председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева. Още преди да бъде завършена, около новата галерия замириса на скандал. Бившият кмет Иван Тотев се отметна от меморандума, подписан с ДПХ през 2016-а, и обяви, че сградата ще бъде стопанисвана от Градската художествена галерия.

Интериорът на „2019" обаче се хареса на всички. Двете й просторни зали са със съвършена акустика и в тях може да се правят концерти. Стъкленият таван създава уникална атмосфера. Оказа се, че климатиците на галерията вдигат много шум и духат право в балконите на близката кооперация. Наложи се спешно да променят посоката на въздуховодите им.

 

Възстановена е знакова къща на  „Патриарх Евтимий”  №1

Собственикът на „Розаимпекс" завърши ремонта на знакова сграда на ул. „Патриарх Евтимий" №1. Реставрацията е съхранила автентичния вид на аристократичната сграда в сърцето на Пловдив. Днес единствената разлика е в цвета на фасадата, която преди бе бледорозова. Новото е и оригинален декоративен орнамент, който украсява върха на постройката - там се вижда стилизирано G. Буквата вероятно идва от първата буква на фамилията на инвеститора - инж. Димитър Георгиев.

Проектант на обновената сграда е арх. Петко Костадинов, председател на Камарата на архитектите за Пловдив.

В миналото сградата на ул. „Патриарх Евтимий" №1 има различни функции: пловдивчани си спомнят емблематичния бар „Ъндърграунд". На горните й етажи пък се помещаваше клуб „Флаинхай". Днес в реставрираната постройка се планира да работят банков офис и магазин - на приземното ниво, а над тях - еднофамилно жилище на две нива.

 

"Бест Уестърн Премиер" стъпи в града

Шест национални отбора по таекуондо ITF от цял свят вече оцениха предимствата на един от най-новите хотели в Пловдив - „Пловдив Хилс". Той отвори врати на 1 март 2019 г. и е първият в града представител на престижната хотелска верига "Бест Уестърн" от най-високата <210> категория  - Премиер.

Хотелът разполага с 50 помещения за настаняване - стандартни стаи, делукс стаи, суит и апартаменти, с големина по 125 квадратни метра. Суитовете са двустайни - спалня и хол с трапезария. Към хотела работи ресторант (90 места) с градина, който предлага европейска и традиционна българска кухня, 24-часов лоби бар. А локацията е повече от отлична - на 600 метра от Международен панаир Пловдив.

 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?