Следвайте ни

Made in Varna: "Таляна" стана реплика на "Капана", но не съвсем

Само за три години бизнесът се върна в морския квартал, а ентусиазмът на местните, застанали зад каузата, го превърна в място за култура и забавление

viber icon

Наричат „Таляна“ варненската реплика на пловдивския „Капана“. Да, двата творчески квартала всъщност имат доста общи неща. „Капана" е важна част от подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019-а. „Таляна“ пък заработи като елемент от програмата, с която градът взе титлата "Европейска младежка столица" през 2017-а.   

Днес пловдивският артквартал примамва със своите артмагазинчета и екзотични кръчми, улавя те неусетно и така попадаш в неговия капан. За варненци пък „Таляна“ много прилича на рибарската мрежа, закотвена на морското дъно ​- тя има вход, но не и изход. Така рибата остава заплетена в мрежите й, докато рибарите не я изтеглят.

Дотук с приликите

Само за три години „Таляна" върна бизнеса в квартала, а ентусиазмът на всички варненци, застанали зад каузата, го превърна в място за култура, общуване и забавление. „Таляна" е сърцето на града, което отново тупти в ритъма на таланта и изкуството. Заключен в триъгълника между гаровия площад, ул. „Преслав", „Мусала“, „Цар Симеон I" и бул. „Княз Борис I“ - някога тук се намирала главната търговска улица на Стара Варна, рибния пазар и турската махала, разказва Мария Иванова от Сдружение „Таляна“. Мястото събирало в едно скъпите градски хотели „Париж" и „Лондон", също банките, канторите на търговците и магазинчета за техните стоки, Търговско-индустриалната камара и стоковата борса, синагоги, църкви. Така зоната е изключително

подходяща за арттрансформации,

понеже е наситена с паметници на културно-историческото наследство, малки галерии и ателиета. „Въпреки кризата около пандемията с Ковид-19 дейностите по възстановяването на сградите в „Таляна“ не спират.

„В момента върви реконструкцията на бившия хотел „Париж“ на ул. „Панагюрище”. Фасадата вече е укрепена”, казва Мария Иванова. Бившият грандхотел „Париж”, проектиран още през 1906 г., е бил собственост на Риза бей Халилов. Със своя геометричен сецесион, това е една от най-красивите сгради на Стара Варна. През соца я използват за Втори милиционерски участък, после с години стои занемарена. Днес се трансформира в жилища и офиси в сърцето на квартала.

Реконструиран напълно е и хотел „Роял“ на „Охрид“ 26 ​- друга перла от Стара Варна. Скоро тя ще отвори врати, запазили сме духа на лукса й от едно време, казват собствениците й Антон Ганев и Петър Ганев. През 1905 г. арх. Никола Лазаров проектира „Роял“ на мястото на стария хан на собственика Хасан Османов, търговец на яйца. Когато се замогва, Османов решава да построи хотел. И до днес над фронтона на сградата има скулптура, която представлява 

яйце, поставено на пиедестал.

Ремонти текат и по еклектичната бивша Софийска банка. През 1922 г. арх. Дабко Дабков я проектира на мястото на грандхотел „София”. Тук често отсядал майсторът на перото Иван Вазов, когато гостувал във Варна. Предпазното пано, покрило фасадата й, не скрива само най-горната част.

Там, където фризът е украсен с ритмично поставени фугирани кръгове, а главният корниз - със зъборез. На атиката е изграден балюстраден парапет, а в центъра му е фигурата „Меркурий яхнал орел” на скулптора Кирил Шиваров.

Радост (вдясно) е собственичка на малък дегустационен магазин

Разликата между „Таляна" и „Капана"

Общината в Пловдив похарчи 5 млн. лева, с които обнови „Капана“. Скромна сума, но пък с нея кварталчето получи своя импулс за развитие и бързо се превърна в притегателно място за младите хора под тепетата. Освен инфраструктурната рехабилитация, в Пловдив Общината подпомогна финансово артистите, като им даде да ползват помещения в „Капана“ в рамките на две години. Варненският „Таляна“ нямаше шанса да получи подобни общински субсидии наготово. Нито да подпомогне своите артисти и бизнеса, като плаща наеми за галерии и магазинчета. И все пак идеята за „Таляна“ дойде от главния архитект на Варна Виктор Бузев. После Общината в морската ни столица участва в обществените дискусии, организирани за творческия квартал. В резултат на това днес ул. „Цар Симеон I", която води от централния площад на Варна до гарата, е напълно ремонтирана и в по-голямата си част е пешеходна или за споделено ползване. 

Мария Иванова

Дори при тази слаба подкрепа 

от страна на Общината „Таляна“ се разви благодарение на ентусиазма на цяла общност от урбанисти, архитекти, дизайнери, историци и IT специалисти. Също активни граждани, които заедно с експертите основаха сдружение „Таляна" през 2018-а. Една година по-рано, през 2017 г., множество проекти в „Таляна” бяха финансирани по програма „Варна - Европейска младежка столица” на Община Варна.

„Т.е. Общината не подпомогна Таляна, покривайки суми за наеми, а финансира младежки проекти, които се реализираха в него, за да го оживят или за да изследват възможни посоки за развитието му ​- например пленер за млади архитекти „Хвани се в Таляна” ​- обясни Мария Иванова.

И допълни: „Моето голямо желание е тази част на Варна да се оживява, да идват все повече туристи, които да видят ценното архитектурно наследство, магазинчетата, кафенетата - разбира се, след като отмине пандемията. Всички дейности и проекти, които приближават разпознаваемостта на „Таляна“ до тази на „Капана“, ме радват. Идеята ни е да заимстваме добрите практики от Пловдив и да ги прилагаме тук, като уникалността на „Таляна“ си остава и целта не е нещата да се повтарят. Израснала съм в Гръцката махала и често минавах през територията, на която днес е обособен „Таляна“. Това е една от по-спокойните части на Стара Варна, тук има едно очарование, което не може да се открие никъде другаде“.

Бизнес внася разнообразие 

„Виното, което ще опитате, е италианско, от сорта „примитиво“. Означава „първото, което дава земята“ и показва чистотата на сорта. Колкото по-стара е лозата, толкова по-вкусно е гроздето, от което се приготвя виното“, обясни Радост. Тя е собственичка на малък дегустационен магазин, предлагащ всякакви специалитети от различни райони на слънчева Италия: зехтин, вино, маслини, сирена и сладкиши. Отворили го преди година и половина, в самото начало на ул. „Мусала“. „Варненци обичат да се отбиват при нас надвечер, обикновено след работа. А ние искаме да внесем малко разнообразие в ежедневието им, предлагайки им типични вкусове от Ботуша“, допълва младата дама.

Бизнесът ​- отдавна или по-отскоро, неизменно присъства в творческия квартал на Варна. Разходката из него води до малки кафенета, кокетни магазини за биохрани или сувенири. Тук е и турският ресторант, точно срещу впечатляващата сграда на ул.”Преслав” 33, построена навремето в арабско-мавритански стил за богат египтянин. 

В началото на друга уличка от „Таляна“​ - ул. „Дръзки“, пък ще ви поканят да опитате оригинално бразилско кафе. Собственикът е българин, роден и отраснал в съседство, работил дълги години на пасажерски кораби. Нашенецът се върнал от странство със съпругата си - бразилка, която днес приготвя типични бразилски блюда за варненци. 

От „Направи си сам“ до „Напий се сам“

Сегашната идея за реанимиране на варненския квартал съвсем не е нова. Тя датира от близо 40 години, като целта й е някогашният делови квартал да се развие като място за търговия и забавление, разказват от Сдружение „Таляна“.

В края на соца местните започват проект, който да превърне старите каменни сгради по стръмната уличка „Дръзки" в ресторанти и кафенета. Идеята добива популярност сред варненци с шеговитото „Напий се сам" заради съседната - "Цариброд", която в същия проект оживява с двадесетина малки магазина под общото име "Направи си сам". С началото на 90-те обаче идеята е изоставена и остава в забвение. 

Социалната чайна на Мая и Стояна

Вкусното хапване и пийване в „Таляна“ вървят ръка за ръка с много чисто социални и културни инициативи. Една от тях е Социалната чайна, където ухае на истински чай с леки джинджифилови нотки.  

Мисията на създателите й Мая Донева и Стояна Стоева обаче е да осигуряват менторска подкрепа и първа работа на младежи, израснали в социални домове или в проблемна семейна среда. За тях това ще бъде едновременно възможност за овладяване на нови професионални умения и за създаване на нови. По този начин животът на децата ще се промени в две посоки: тяхната социална адаптация и възможностите им за професионална реализация.

В чайната можете да видите интересни лекции и събития или да използвате споделено работно пространство. А отскоро - и да похапнете на място, допълват двете дами.

Първото по рода си Maker и co-working пространство ражда идеи

Близо до жп гарата, на ул. София №1, пък се намира друго co-working пространство в „Таляна” - Innovator. Стопанисва го Фондация „Иноватор”, която привлича публика и с интересни срещи и инициативи. Иноватор е първото по рода си maker и co-working пространство във Варна, където тех ентусиасти, дизайнери, създатели, иноватори, хора на изкуството и фрийлансъри могат да се срещнат, работят и взаимодействат в перфектната за това среда, разказват от екипа.

Училището за музикално продуциране Omni’s Cool пък е място за всеки, който иска да се научи да композира и продуцира музика. В него преподават някои от най-талантливите и успешни млади музиканти на Варна.

Млади таланти рисуват старините

През последните 2 години са организирани и няколко изложби на открито в творческия квартал на Варна по инициатива на Сдружение „Таляна” и съмишленици. Те се радват на голям интерес от страна на варненци и гостите на морската столица. 

Снимка

Изгледи от ул. Дръзки с автори Велислава Тодорова, Надя Петкова и Слав Кафеджиев от СУ за ХНИ "К. Преславски".

Провежда се и пленер по рисуване на архитектурно наследство по проект на Сдружение "Таляна", финансиран от Фонд Култура на Община Варна. T. г.  е втopoто издaниe нa пpoeктa, който насочва внимaниeтo нa млaди тaлaнти oт вapнeнcки yчилищa към cгpaди cъc cтaтyт нa кyлтypни цeннocти в eднa oт нaй-кpacивитe чacти нa Cтapa Bapнa. Млaдитe xyдoжници pиcyвaт следните локации: плoщaдчeтo пpeд xocтeл „Mycaлa” и гpaндxoтeл „Лoндoн”, Дoмa нa apxитeктa, мяcтoтo, къдeтo yл. "Πpecлaв" ce пpecичa c yл. "Цapибpoд" (дo Apaбcкaтa cлaдкapницa), и улица "Дpъзки" в пeшexoднaтa й чacт, както и площад "Aтaнac Бypoв" и yл. "Πpecлaв" пpeд Щaбa нa BMC.

 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

wad

wad

19.11.2020 | 05:42

Google непрекъснато плаща от $ 27485 до $ 29658, за да направи снимка в мрежата от вкъщи. Присъединих се към това действие преди 2 месеца и спечелих $ 31547 през първия месец от това действие. Мога да кажа, че животът ми се подобри напълно! Погледнете го какво правя===>>>www.Selfmax5.com

Отговори
1 1
Живко

Живко

18.11.2020 | 23:29

Името е измислено. Никой варненец не нарича този район Талян. Иначе пешеходната зона и ателиетата за услуги, както и (бившата хубава) арабска сладкарница са от 1984 -та година. Нищо ново няма.

Отговори
2 2
Пловдив

Пловдив

18.11.2020 | 16:46

Специални уникален Капана, лоша реплика е Таляна, да бяха използвали други дадености на Варна, не копи - пейст, не става

Отговори
7 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?