Следвайте ни

Къща със соларни керемиди грабна големия приз в конкурс

Строителният предприемач Иван Пашов и Професионалната гимназия по архитектура и строителство си подават ръка в уникален конкурс на тема: “Съвременна и красива жилищна среда”

viber icon

Три отбора от ПГАСГ "Арх. Камен Петков" стигнаха до финала в конкурса за умна къща, биоклиматична къща и пасивна сграда, който се проведе днес. Инициативата е на професионалната гимназия по архитектура и строителство и компания "Пашов билдинг”, които си подават ръка за провеждането на едни уникален конкурс под името: „Съвременна и красива жилищна среда”. В него аитуриентите показват на практика какво са научили през годината в училище и как биха работили и в бъдеще – в живота.

 

Големият приз отиде при отбор “Утопия” на дванадесетокласниците Валентин Йончев, Жюлиде Дурмуш и Фиген Емин. Те впечатлиха журито с проекта си за къща, която ползва една от най-иновативните концепции на Tesla, а именно – соларните керемиди на покрива, които произвеждат ток от слънцето. ”Очаква се Tesla да отвори свой завод в Европа, така че нашата концепция е напълно приложима и тук, в България”, твърдят фаворитите на журито.

Сред отличените проекти са още умна къща, биоклиматична къща и пасивна сграда. Всички отбори получават награди и грамоти за участие от собственика на фирма "Пашов билдинг" Иван Пашов.

 

“Всичко стана много спонтанно. Реших да подкрепя тази инициатива на гимназията и на зам.-директорът на ПГАСГ Величка Димовска. Един от отборите изработи макет в мащаб 1:40 на сграда “`Ивон Резиденс 3``. Предложих на тези млади хора да продължат работата си и да направят макети на всички 14 сгради от моя жилищен комплекс”, каза за “Марица” предприемачът Иван Пашов, който е основен спонсор на множество спортни прояви, както и на други подобни инициативи, свързани с развитието на младите хора с идеи в областта на архитектурата и строителството.

 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?