Следвайте ни

Изкоп за кооперация опря до скалите на Бунарджика

viber icon

Изкоп за нова кооперация на ул. „Пещера“ на Бунарджика опря до скалите на хълма. За това сигнализираха пловдивчани, които живеят в съседство.

Инвеститор на строежа е фирма „М Хоумс“ ЕООД с едноличен собственик Мартин Нанков. На терена от 391 кв. м. на стръмната улица се вижда, че само в горната му част има скали. В долната е почва.

Инвеститорът признава, че на мястото е имало стара къща и по проект първо жилищната сграда трябвало да бъде със сутерен.

„За да не се слиза на още по-ниско ниво и да копаем скали го премахнахме. В горната част скалите трябва малко да се позагладят, за да се интегрира фундаментът – самата сграда няма да лежи върху тях“, обясни за „Марица“ Мартин Нанков. 

Той е син на Георги Нанков - собственик на друга пловдивска фирма в областта на строителството - „Калисто Мати“.

Стръмната улица "Пещера". Теренът на "М Хоумс" е в долната й част.

Главният архитект на район „Централен“ Петър Петров напомни, че в такива случаи не бива да се руши материковата скала.

„Ако скалите са наносни или ерозирали – може да се отнемат. До 1 метър може да се копае, но не и за цял етаж. При попадане на материкова скала трябва да се процедира по член 154 от ЗУТ, което е промяна на конструкцията заради теренните дадености“, припомни той.

Арх. Петров казва, че сградата на ул. „Пещера“ все още няма разрешение за строеж. В момента то е в процедура по издаване и вероятно ще бъде издадено, но с изрично условие да не се копаят скали освен за фундаменти или за изравняване.

В проекта на ул. „Пещера“ до този момент няма нарушение, защото точно там, където са се показали скалите по проект трябва да има само зона за паркиране, а не сграда.

Арх. Петров не изключва възможността да се наложи проектът да бъде променен.

В тази си част по представения в общината проект сградата няма сутерен. Така под основната част, където ще е жилищната кооперация има само почва, а там, където е рампата за паркиране – скали.

„Вероятно те ще трябва поне да бъдат заравнени. Скалата е изцяло в зоната за паркиране. В момента нищо лошо не се е случило“, казва арх. Петров. 

Според новите наредби при строеж върху материкова скала основите могат да стъпят директно върху нея без да се прави 1,5 метра удълбочаване.

Районните кметство искат геодезични измервания на терена при съгласуването на проектите, но често при стари къщи, това няма как да стане. Тогава рискът е за изпълнителя, който може да се наложи да променя готов проект. 

Арх. Петров припомня скандалния случай отпреди година и половина при строежа на хотел на ул. „Данаил Николаев“. Тогава геоложките изследвания на терена показваха едно, а на практика се оказа, че скалата е много по-голяма. 

Коя е фирма „М Хоумс“ ЕООД

Фирмата е основана през 2012 година с основен предмет на дейност строителство и монтажни работи в областта на гражднското и промишленото строителство. Регистрирана е с капитал от 5000 лв. Първоначално е регистрирана с името „Аркстрой 2012“, но от 2016 става „М Хоумс“. Неин едноличен собственик е Мартин Нанков.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

безобразни селяни

безобразни селяни

17.11.2020 | 20:24

Както са тръгнали нагоре по хълмовете, скоро ще ги скрият. Много е грозно да виждаш стърчащи сгради по зелените хълмове на Пловдив. Хълмовете са защитена природна зона, но и културен пейзаж. Отдавна трябваше да има по-строга регулация. Сега всяко парвеню е решило да вдигне по няколко етажа там, за да гледа отвисоко. Тъжна провинциална комплексарщина. Жалко за града.

Отговори
26 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?