Следвайте ни

Инж. Мирослав Илиев: Успехът е в лоялното партньорство

„МАИ-ГРУП" е носител на Оскарът в строителството за 2020 година – „Златен отвес"

viber icon

- На 20.11.2020 г. организираме заедно с Българската федерация по борба турнир за деца в памет на световния шампион по борба от близкото ни минало и сребърен медалист от европейското първенство по свободна борба Стоян Ненчев. 


- Строителният сектор може последен да усеща финансовите кризи по света, но ги усеща много силно, за част от бранша е дори фатално.


- Независимо от факта, че търсенето определя предлагането, презастрояването на града без съобразяване с облика на средата и инфраструктурата, крие потенциални рискове от задълбочаване на кризата в сектора
 

поводът

2020-та се оказа изключително динамична за строителна компания „МАИ-ГРУП”. Само за 10 дни фирмата изгради новата лаборатория за изследване на COVID-19 в УМБАЛ „Свети Георги”, непосредствено до Инфекциозна клиника.

На празника на строителя, който съвпада с православния празник Димитровден – инж. Мирослав Илиев, собственик на „МАИ-ГРУП” бе отличен с най-престижната награда на гилдията „Златен отвес”. 

МАИ-ГРУП е единствената българска строителна фирма, член на „Българо-швейцарска търговска камара” и „Швейцарската занаятчийска камара за строителство” в Цюрих. Основен спонсор на театралния фестивал „Сцена на кръстопът”, спомоществовател на авторитетния турнир, организиран от пловдивския тенис клуб "Албена". 
 
- Инж. Илиев, впечатлихте пловдивчани с ударните срокове, в които построихте новата лаборатория за изследване на COVID-19. Очаквана ли беше тази награда за вас?


- Приемам я с благодарност, като награда за екипа ми. Тя е постижение на хората, с които работя всеки ден, които вярват в мен и аз в тях и заедно постигаме успехите на строителните площадки от години. 

Удовлетворен съм от постигнатите резултати. Като всяка професия и моята изисква отдаденост. Смисълът е в това да видиш на голата поляна как израства нещо красиво, което остава и след теб. 
Лабораторията беше едно от големите предизвикателства през тази година. Независимо от дъждовното време, работихме 10 до 15 часа на ден. Завършихме я за около десет дни, действително рекорден срок, при положение че се изискваше полагането на хетерогенна PVC настилка със зазимяване (хомогенно винилово покритие). Сега сме с процес на изграждане на ново разширение на лабораторията за COVID-19 с приемна за пациентите. 


- Заговори се за следващата икономическа криза. По строителните площадки обаче се работи. Има ли браншът „имунитет“ срещу подобни катаклизми на пазара? 


– Имунизирани в бизнеса няма. Строителният сектор може последен да усеща финансовите кризи по света, но ги усеща много силно, за част от бранша е дори фатално. Очаквам да преодолеем кризата, която бе предизвикана от пандемията, но никой не може да си позволи да прогнозира развитието й. Силно се надявам промишленото строителство, сферата, в която фирмата ми основно работи, да продължи да се развива. Това означава по-стабилна икономика и работещо българско производство, което да е конкурентно на чуждестранното. А когато икономиката на една държава се развива, самата тя има стабилни показатели и върви напред. Проявявам умерен оптимизъм на реалист в тази ситуация.
 

През 2019 г. фирмата ми е реализира около 30 000 кв. м промишлено строителство, разширяване и модернизация на фабрики, животновъдни комплекси, зърно бази и жилищни сгради, казина и игрални зали. Големите животновъдни комплекси, които изградихме по модерни чужди технологии също изискват прецизно строителство. През настоящата година въпреки кризата, имаме ръст в индустриалното строителство.

Коректността и качеството на крайния продукт определят дълголетието в строителния бранш. Всяка криза, както и настоящата, по-скоро регулират процеса. 


- В Пловдив обаче като че ли жилищното строителство бележи невероятен ръст. Как мислите, докога ще се разширява града? 


- Разширяването на урбанизираната територия е тенденция от години, площта на градовете, годна за застрояване, неизбежно расте. Тенденция е и изграждането на  жилищни комплекси с РЗП от 20-30 000 кв. м. Независимо от факта, че търсенето определя предлагането, презастрояването на града без съобразяване с облика на средата и инфраструктурата, крие потенциални рискове от задълбочаване на кризата в сектора и намаляване ръста на ипотечното кредитиране при закупуване на малки и средно големи жилища с незадоволително качество на строителството.

Подобен е проблемът и с големите търговски центрове. Тук по-важният въпрос е как да се повиши покупателната способност на българина от сляпото следване на световните тенденции за реализиране на строителни гиганти и огромни печалби.   

За мен индустриалното строителство има значително по-голям потенциал. 


- От къде идва името на фирмата ви? 


- Това е абревиатура от моето име – Мирослав Ангелов Илиев. Независимо от мащабите и вида на построеното, аз заставам с името си зад него. Важните неща в живота, на които човек безкомпромисно трябва да държи, са семейството, работата и честността. 

Има и друга символика в името и тя е, че древните маи са били едни от първите строители. Ние сме строителите на нашето съвремие. За мен успехът се свежда до няколко прости максими – лоялното партньорство с надеждни контрагенти и добре подбраните екипи. Ценя също коректността и мащабното мислене. Това са опорните точки на добре структурирания бизнес. 


- Вие сте познат и като меценат, подкрепяте много български творци. Фирмата вие е основен спонсор и на международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът”.


- Културата също много пострада от ситуацията около COVID-19. Но и тази година реализирахме „Сцена на кръстопът“, макар и в малко по-различен формат. Надявам се през следващата година да се насладим на всички театрални постановки отново в театъра. 
Ценя българската поп музика и артистите, които са избрали по-трудния и трънлив път да създават авторска музика. Сред изпълнителите, които съм подкрепял през годините са Любо Киров, Орлин Павлов, Орлин Горанов, Тони, Мария Илиева, Стенли. Държавата ни за съжаление не подпомага дейците на изкуството и културата, а резултатът е бездуховност на нацията. 


- Подпомагате и спорта под тепетата. През 2016 г. „МАИ-ГРУП“ изгради трибуна Бесика на стадион Лаута в Пловдив.


- За голямо съжаление от спортът, както и от културата и здравеопазването държавата в голяма степен е абдикирала в България, а проблемите се мултиплицират с годините и стават все по-трудно решими.

Трибуна „Бесика” беше изградена за 20 дни. Подкрепям футболния отбор „Локомотив Пловдив” и се радвам на успехите му.

Тук ще си позволя да спомена, че на 20.11.2020 г. организираме заедно с Българската федерация по борба турнир за деца в памет на световния шампион по борба от близкото ни минало и сребърен медалист от европейското първенство по свободна борба Стоян Ненчев, който внезапно се спомина тази година. Турнирът ще се провежда всяка година, на този ще участват 100 деца от цялата страна.

 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?