Следвайте ни

„Dream Garden“ - още две жилищни секции в „Остромила“

Комплексът и много други инвестиции в зоната обаче попадат под ударите на новите разпоредби в ЗУТ, с които разрешение за строеж ще се дава само при приложена улична регулация

viber icon

Южните територии на Пловдив провокират интереса на предприемачите. Те са подходящи за ново жилищно застрояване, понеже са по-близо до Родопите, освен това имат частично изградена инфраструктура. На фона на никнещите бетонни оазиси именно тези зони от града всъщност са регулирани за по-ниско застрояване, което е гаранция за един по-добър начин на живот.

В „Остромила“ вече се строи „Dream Garden“, инвестицията е на „Рожевски 61“ на инж. Илко Рожевски. Строителната му компания инвестира в 2 нови жилищни секции с по 5 етажа, общо 55 апартамента с квадратури от 50 до 98 кв. м.

Разположен в сърцето на квартала, „Dream Garden“ е модерен жилищен комплекс от затворен тип. Жилищните пространства тук са организирани така, че да удовлетворят нуждите на съвременния динамичен човек. Локацията му е в близост до Околовръстното шосе и стария път за Марково. В непосредствена близост до него има спирки за градски транспорт, училища, супермаркети и бензиностанции. Така живеещите тук ще са близо до всичко необходимо, а същевременно е отдалечени от хаоса на града.

Последните промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) обаче са напът да превърнат строителния ни бизнес в заложник на общините, обясни за „Марица“ инж. Илко Рожевски.

Откъде идва проблемът? Общините от години не провеждат процедури по отчуждаване на имоти, които попадат в уличната регулация, и принуждават хората да им даряват собствеността си. С новите промени в закона обаче те прехвърлят тези отговорности на предприемачите.

Разрешение за строеж в урегулиран поземлен имот оттук нататък ще се издава само при приложен подробен устройствен план по отношение на регулацията, в т. ч. уличната регулация, свързваща обекта с уличната или пътната мрежа и осигуряваща достъп до съответния поземлен имот. Така в закона се въвежда ново изискване, за да бъде издадено разрешение за строеж - да има приложен подробен устройствен план (ПУП) за улицата, на която ще се изгражда нов обект.

ЗУТ казва, че такъв е налице, ако на собствениците на имоти, които са предвидени за улици, са платени обезщетенията за отчуждаването им или поне са сключени окончателни договори за прехвърлянето.

„Това ни поставя в сложна ситуация. Дори да се появи инвеститор, който би поел всички тези ангажименти, няма гаранции, че собствениците ще се съгласят”, коментира за „Марица” Илко Рожевски. Според него по-добрият вариант е да се върне старото положение в закона, което изисква от общините да прилагат регулацията. „Сега сме в ситуация, когато строителството става невъзможно както в периферията на града, така и неговия център“, обобщава строителят.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?