Следвайте ни

Хърватски експерт: Поне 25 училища в Пловдив се нуждаят от енергийно обновяване

viber icon

В Пловдив е необходимо да се обновят енергийно поне 25 училищни сгради. Също да се построят нови детски градини и високотехнологичен иновационен център - това препоръча хърватският експерт д-р Юлий Домач. Той  посети Пловдив в края на февруари като част от мисия на Европейската комисия, която избира 21 Енергийни агенции в цяла Европа, едната от които е Енергийна агенция - Пловдив. Целта е да се привлекат инвестиции от близо 700 милиона евро в ЕС, като тези средства трябва да се насочват към ВЕИ, модернизация на базата и енергийна ефективност. 

В тази връзка Домач консултира своите колеги под тепетата за новите начини за получаване на европейски средства за инвестиционни проекти, които могат да бъдат развити в страната ни. Освен това Домач имаше срещи с областния управител Дани Каназирева. Визитата му в Пловдив завърши с кратко посещение на заместник-кмета на Пловдив г-н Стефан Стоянов, където той представи варианти за финансиране от ELENA. 

Може да помислите и по въпроса как да реконструирате уличното осветление в града си на основата на инвестиционни модели на ESCO/EPC, препоръча още експертът. Вариантите за това следва да бъдат допълнително разяснени на управляващите под тепетата. Това би могло да бъде потенциална пазарна ниша, където Енергийна агенция-Пловдив да развие ноу-хау и допълнително да използва своята експертиза, допълни хърватинът. Той препоръча още да се работи върху изграждането на фотоволтаични инсталации върху покриви на обществени сгради. В комбинация с енергийното обновяване на обществени и частни сгради. 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Коментари (1)

Данаилов

16.03.2020 | 09:40

Тая пък толкова прост човек. Само грачи без никакъв изказ

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?