Следвайте ни

Брокерите на „Явлена“: Жилища в строеж най-търсени по време на пандемията

viber icon

Неизбежните промени в ежедневието ни направиха по-адаптивни. Така и пазарът на недвижими имоти се приспособи към извънредното положение и започна плавно да излиза от вцепенението, в което изпадна в края на март, когато интерес към покупки и наемане на жилища почти нямаше.  

Новото строителство - хит в последните години

Интересът на купувачите на нов дом в момента е насочен към градски жилища в строеж. Търсенето на този тип имоти се поддържа от възможностите за разсрочено плащане и по-малка първоначална вноска. Тези условия заедно с големия избор от налични апартаменти привличат купувачите и така голяма част от сделките за първите три месеца на 2019 г. купувачите на нов дом сключиха за имоти в нови сгради.

Днес интересът към ново строителство е резултат и от условията на пандемия. Адаптирали се към новата обстановка и стараещи се да запазят своето здраве и това на другите, купувачите странят от огледи на жилища, в които към момента се живее. Нашите брокери от своя страна избягват огледи на място, като максимално се възползват от дигиталните възможности за виртуални огледи с помощта на видео, 360-панорами или „отдалечена разходка“ по време на видео разговор, като винаги разполагат и с по-подробни снимки на имотите. От 30-годишния си опит знаем, че въпреки възможностите на дигиталния свят хората искат да усетят духа на новия си имот на място, преди да направят своята инвестиция.

Селските къщи - новият тренд

Промените в ежедневието накараха мнозина да поразмишляват. Животът в апартамент може да се превърне в сериозно предизвикателство, когато паркът е на една ръка разстояние, но отговорността задължава да се наслаждаваме на слънчевите лъчи единствено от балкона. Ето че днес забелязваме преобладаващо търсене из цялата страна за селски парцели и къщи - хората оцениха възможността да имат отдалечено от гъстонаселените места кътче, двор, зеленина, където да могат да почиват на спокойствие и да имат възможност да излизат на въздух.

Месец след началото на извънредното положение купувачите очакват цените да паднат, за да купуват „без пари“, но към момента продавачите не са настроени към големи намаления в цените. Наблюдаваме спад в интереса към недвижими имоти, въпреки това намаления в цените се забелязват само при надценени имоти, на чиито офертни цени и без извънредно положение трудно биха се сключили сделки.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?