Следвайте ни

Бактерии и нитрати във водата, която пием

Във ВиК тръбите могат да попаднат опасни патогени, твърдят експерти

viber icon

Днес водата, в частност питейната, е световен проблем. Той се задълбочава, от една страна, от прекомерната й употреба. Другата причина е още по-опасна - от безконтролното й замърсяване. В България и двата процеса са предмет на законова уредба. Въпреки това от Асоциацията на активните потребители често алармират, че в много градове от страната има замърсяване на питейната вода с какво ли не.

Хората с години са оцелявали рамо до рамо с бактерии и вируси. И въпреки че имаме антибиотици, с които да им се противопоставим, днес по света

има хиляди смъртни случаи, предизвикани от бактериите Еscherichia coli, поети чрез храната или водата.

Освен това наличието на тези бактерии е индикатор за потенциалното присъствие в питейната вода на други по-опасни патогени като дизинтерия, тиф, холера, някои вируси и др. Проблемът не е за подценяване, предупреждават експерти. Особено днес в условията на пандемията около COVID-19!  

„Преди месец отскочих до село Трънково, Стара Загора - там имам три къщи и развивам малко еко селище. Местните ми напомниха, че питейната вода на селото идва от една сонда в съседното Знаменосец, като околните земи са земеделски. Питам се: това не противоречи ли на европейските директиви? Знам, че в напредналите държави, там, където се бие сонда за питейна вода, е забранено наблизо да има земеделска земя или индустрия, т.е. зоните са защитени. Прилага ли се това правило в България“, пита ливанецът с български корени Рами Елиас Кремести. Той живее в Хай Уикъмб край Лондон и работи в английска фирма, която проектира, изгражда, пуска в експлоатация и поддържа пречиствателни станции за битови води.

За проблема алармират нееднократно и от Асоциацията „Активни потребители“

„Земеделците третират почвите безконтролно. Когато торовете са евтини, те прекаляват с количеството им. Торенето като цяло трябва да бъде значително по-премерено, защото тези препарати слизат надолу в почвите и се озовават в питейната вода. След това тя се пречиства от бактерии чрез хлориране - то обаче не може да намали нитратите”, коментира за „Марица” Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители”. Тази тенденция се наблюдава предимно в равнинни градове, като Пловдив, водоснабден с подпочвени води, които се черпят от сондажи. „В Пловдив най-често срещаният проблем е завишено съдържание на нитрати”, допълни Николов. Затова от Асоциацията настояват да се прилага по-строг контрол върху използването на синтетични и органични торове в земеделието.  

Знаете ли, че всъщност бебетата не трябва да пият вода с концентрация на нитрати по-висока от 50 mg/L, предупреждава Рами Кремести. Тогава се получава Синдромът на синьото бебе ("Blue Baby Syndrome") - нитратите се превръщат в нитрити в стомаха на хлапето. Нитритите пък блокират хемоглобина в кръвта, кислородът не достига до клетките и бебетата се задушават“. Ливанецът дава за пример Нидерландия, където хората пият био стабилна вода. „Разликата е, че в нея няма азот и фосфат, а бактериите не виреят без тези елементи. В тази вода няма и хлор, понеже тя е много чиста, а по ВиК мрежата им няма течове, както е в България“.

Пловдивчани имат уникалния шанс да пият чиста вода.

„Водата от сондажите в Пловдив е абсолютно чиста от патогени, контрира обаче хидроинженерът с дългогодишен опит във „Водпроект" Желю Желев. Проблемът идва на по-късен етап - при поддръжката на съоръженията. Качеството на питейната вода се влошава и от амортизираната водопреносна мрежа, също при аварии в тръбите понякога навлиза мръсна вода“.

ВиК авариите под тепетата са хронични

Възлов булевард в Пловдив бе залят с вода заради авария на водопровод в началото на т.г. Тогава "Марица" писа, че аварията е възникнала на бул. "Христо Ботев" след Стоматологиите в посока Коматевския надлез. Причината са старите и амортизирани тръби. Оказа се, че проблемният водопровод не гърми за първи път. През март 2017 г. той отново се спука, като тогава от асфалта изби огромен гейзер, който изхвърляше камъни и кал.

През април пък - само за четири дни - тръбите на ул. "Волга" аварираха три пъти. Това остави без вода хората в подножието на Бунарджика и в квартала се надигна масово недоволство. "Разбирам, че е много неприятно, но водопроводът е от етернит и на повече от половин век”, обясни причината главният инженер на ВиК ЕООД Антон Гълъбов. Експерти обаче предупреждават, че ако няма налягане в мрежата, подобни „пропуски” крият опасност - може да премине мръсна вода от земята към водопровода

В Пловдив в момента общите загуби на вода възлизат на над 65%, твърди инж. Иван Наков от „Водоканалконсулт“ - Пловдив. „За сравнение в Израел те са 8%, в Западна Европа са от 20-30%. За намаляване на загубите на вода с 50% е необходимо да се реконструират поне 2/3 от водопроводната мрежа, което обаче е изключително скъпо”, уточнява експертът.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?