Следвайте ни

Анна Димитрова: Имотният пазар беше на пауза, но това не е аргумент за бъдеща прогноза

viber icon

"Във връзка с взетите мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 имотният пазар беше на пауза. Само че това не е аргумент и не би могло да се използва като база за прогноза на развитието на търговията с имоти в бъдеще“, коментира за „Марица“ Анна Димитрова, председател на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ) - Пловдив.

„Обяснима е липсата на пазар на имоти в периода на мерките. Всички се стремяхме да спазваме разпоредбите и предписанията, социалната дистанция и всички останали ограничения, а това се оказа предпоставка за отлагане на огледи и срещи. Това беше един период на преосмисляне на работния процес. Време за надграждане на методите на работа и прилагане на нови решения. В края на месец април (още в режим на извънредно положение) наблюдавахме раздвижване на пазара на имоти, което се изрази във все повече позвънявания от клиенти с намерения за оглед.

Позитивът в ситуацията е, че запитванията са само от потребители, които имат реална нужда и желание да закупят (наемат) имот. Усеща се една подреденост и оперативност на процеса. 

Ярко се открои една тенденция, породена от начина на живот през тези два месеца - активен пазар на извънградските имоти (къщи) със сигнали за леко покачване на цените. Друга интересна тенденция, която отново е следствие от мерките и специфичния режим на работа в условия на COVID-19, е активизиране на наемния пазар по Черноморието. Голям процент от работещите в IT сектора, които работят от вкъщи, дават сериозна заявка за желание да работят от морето през летния сезон.

Всички си задаваме въпроса какво ще се случи оттук нататък. Очакваме промени и те няма да са само на пазара на недвижими имоти. Това е разбираемо при тази по-различна среда за живеене и работа. Строителният процес не е спирал, което поражда оптимизъм. Пазарът на жилища в сгради, въведени в експлоатация, още е на продавача, т.е. все още се усеща дефицит и не може да отговори на търсенето. Равнопоставеност и дори обръщане ще има, когато новите проекти се завършат. Аз съм оптимист по отношение на развитие на пазара на недвижими имоти. 

Някои сектори може би ще имат затруднения, но не и пазарът в пълен обем. Не трябва да се спекулира и да се прави аналогия с периода 2008-2009 г. Влиянието на банките е от ключово значение за определяне на процесите на пазара на недвижими имоти. Те не се оттеглиха от пазара, подкрепят строителния бизнес и финансират покупки на имоти с минимално променени условия. И тук е мястото да споменем, че депозитите на домакинства и нетърговски организации, обслужващи домакинства в края на декември 2019 г., са в размер на 55,645 млрд. лв. и искрено вярвам този финансов ресурс да се насочи в правилната посока!“.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

мхм

мхм

28.05.2020 | 21:22

На тая некадърница мога ли да ѝ го дам фостата....

Отговори
2 0
Шизофренизъм

Шизофренизъм

27.05.2020 | 18:25

Заради COVID-19! Народът вади парите от банки и буркани, за да оцелява 16 000 в Пловдив останаха без работа 27.05.2020 | 09:23 27.05.2020 | 09:28 Вяра Порязова 2771 прегледа 2 коментара

Отговори
3 0
реализъм

реализъм

27.05.2020 | 17:47

Отчайващ нихилизъм.

Отговори
1 0
евфемизъм

евфемизъм

27.05.2020 | 17:45

Манипулиран оптимизъм.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?