Закуската на баба: Пухкави кифлички с мармалад

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
брашно – 1 кг
захар – 250 г
яйца – 3 бр.
сол – 1 ч.л.
олио – 100 мл
лимонена кора – 10 г
прясно мляко – 350 мл
мая – 42 г
ванилия – 2 бр.
мармалад – 150 г

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Затоплете млякото и сложете маята, лъжичка захар и супена лъжица брашно. Разбъркайте и оставете на топло да шупне и утрои обема си. Пресейте брашното, отделете от яйцата един жълтък за намазване.

В брашното направете кладенче и сложете яйцата, захарта, солта, ванилията и лимонените корички. Сипете млякото с маята и замесете лепнещо тесто.Започнете да добавяте по малко от олиото като междувременно замесвате и удряте тестото в масата. Месете до пълното поемане на олиото.

Оставете полученото тесто покрито на топло място за час и половина докато удвои обема си. Разделете втасалото тесто на четири равни части. Всяка част разточете на кора с дебелина 1см.

Разрежете кората на кръст, след това всяка част разрежете на три, така е получите 12 бр. триъгълника. На всеки триъгълник сложете по лъжичка мармалад и навийте като започнете от широката им част и навивате до по тясната.Така се получава кифличка.

По този начин направете и с останалите кори и тесто. Наредете козуначените кифлички с разстояние в намазана с олио тава. Оставете да втасат още 30мин и намажете с разбит жълтък и поръсете със захар или сусам.

Вероятно ще ви се наложи да ги печете на два или три пъти, защото се получават много на брой кифлички.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще има ли ротация на кабинета или отиваме на избори?