Следвайте ни

Вкусотия! Черешов пай

viber icon

Необходими продукти:

За тестото:

200 г. брашно
60 г. захар
1 щипка сол
120 г. масло
1 яйце
40 г. смлени бадеми

За пълнежа:

300 г. череши без костилка (може и от консерва)
50 мл. бадемов ликьор
500 г. нискомаслена извара
400 г. заквасена сметана, най-малко 20% съдържание на мазнини
130 г. захар
2 пакетчета ванилия
25 г. царевично брашно
5 с.л. разтопено масло
2 яйца
1 с.л. лимонов сок

Начин на приготвяне:

Мариновайте черешите с ликьора в купа за приблизително 30 минути. За тестото поръсете брашното върху работната повърхност. Смесете добре захарта и солта в средата. Нарежете студеното масло на малки парченца и ги смесете с брашното, а след това сложете яйцето в средата. Накълцайте всички тези съставки с нож, за да се образуват трохи, след което ги размесете – добавете малко повече брашно ако е необходимо. Оформете тестото на топка, увийте го в стреч фолио и го поставете в хладилника за 30 минути. След това го разточете. Намажете тавичката за пай с масло, поръсете много леко с брашно и поставете тестото във формата. Поръсете с бадемите. Загрейте фурната до 190°C (180°C ако е с вентилатор).

За пълнежа смесете изварата със сметаната, захарта, ванилията, царевичното брашно, маслото, яйцата и лимоновия сок, докато получите кремообразна смес. Изсипете сместа върху тестото, което разстелихте в тавичката и запечете за 10 минути. След това разстелете черешите върху пая и пъхнете обратно тавичката във фурната за още 40 минути. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?