Следвайте ни

Шафранът: червеното злато на подправките РЕЦЕПТИ

viber icon

Шафранът е доказано най-скъпата по единица тегло подправка в света, неслучайно сравнявана със златото. Тя безспорно е безценна - буквално и преносно. Едноименното растение, от което се добива подправката шафран, в повечето случаи расте в Испания и Франция. В Югозападна Азия расте в естествени условия, а за пръв път е внесен и култивиран със стопанска цел в района на Гърция. 

За производството на шафран се събират яркооранжеви тичинки от минзухар, ала тъй като растението е достатъчно капризно, това не е лесно. Цъфти само за няколко дни и с настъпването на нощта затваря цветята, така че суровините се събират ръчно до първите лъчи на слънцето. За получаване на 1 кг продукт са необходими около 200 хиляди съцветия.

Бърз поглед в дебелите билкарски книги ни информира, че подправката се извлича от шафрановия минзухар (накратко шафран) или по-точно от неговите цветове. Самият Crocus sativus (шафранов минзухар) е вид от сем. Перуникови. Подправката се получава при сушенето на частица от шийката на растението и близалцата на цвета му, които са три на брой.

Химическите вещества шафранал и пикрокроцин допринасят за характерния горчив вкус на шафрана и мириса му на сено или йодоформ. Кроцинът пък, каротеноидно багрило, придава златистожълт цвят на ястията, в които се използва шафранът. Именно тези му качества превръщат шафрана в изключително търсена хранителна съставка в целия свят. 

Невъзможно е да се намери заместител на истинския шафран, но индийската куркума има подобен горчиво-остър вкус и също оцветява ястията в приятен златист оттенък. Вкусът и ароматът <210> не са толкова наситени, но има много полезни свойства.

Въпреки че приложението му като кулинарна подправка във вид на изсушен прах се счита за основно, то шафранът от поколения насам е изключително известен и с лечебните си свойства, поради което е широко използван при множество заболявания и медицински състояния. 

Шафранът е наречен „подправка на слънцето“. Това не се дължи само на отчетливия <210> цвят, но и защото може да помогне за настроението ви.

Добавките на база шафран са били значително по-ефективни от плацебо при лечение на симптоми на депресия.

 

РЕЦЕПТИ:

 

 

 

Десерт с шафран

Нужни са ви:

500 г кисело цедено мляко

1 щипка шафран

Шепа подпечени бадеми или шамфъстък

20-25 мл бадемов екстракт (може и вода)

Сладко от смокини (по вкуса на всеки)

Приготвяне: 

Поставете шафрановите нишки в малка купа. Добавете екстракта или водата и разбъркайте. Оставете да престои 10 мин. Добавете киселото мляко и внимателно разбъркайте. Сипете в избраните купички млякото с шафрана, поръсете с начупените печени ядки и сладкото от смокини. 

 

Ориз с шафран и зеленчуци

 

125 г ориз,    2 тиквички,  1 краставица,  12 бр. чери домати,  1 щипка шафран,  2 щипки черен пипер,  4 с. л. зехтин,  20 г краве масло,  сокът от 1/2 лимон,  чесън на прах,  сол на вкус,  копър (за украса).

Кипвате подсолена вода и в нея варите ориза с шафрана и лимоновия сок. Овкусявате с черния пипер и когато оризът е готов, добавяте маслото. Тиквичките и краставицата се режат на жулиен и се запържват. Добавяте доматите (като може да ги нарежете на кубчета) и ги задушавате. Накрая овкусявате с малко чесън на прах и копър. 

Вероника Фетова

Вероника Фетова

Редактор - marica.bg

Вероника Фетфова е завършила „Масови комуникации - Журналистика” в Нов Български Университет - София. От май 2019 г. е част от екипа на „Марица“.   Още

Коментари (3)

Галя Огнянова

27.03.2020 | 11:02

Напротив,статията за Шарана е много полезна точно сега в това извьнаредно и тежко време за всички ни.Билката подсилва имунитета.Да не ни е сега до това да хукнем и търсим Шафран .но хубаво е макар и за кратко да спрем тревогите си .като се информираме сьс полезни статии.

Отговори
0 0

Луда работа

22.03.2020 | 19:41

Тая статия е неуместна в условията на извънредно пложение.

Отговори
0 0

Лора

22.03.2020 | 18:34

Шафранът не се използва много у нас...!

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?