Ядеш и ревеш: Ризото с гъби по италиански

Рецепта за ризото по италиански, която е лесна и бърза, но с нея ще очаровате гостите си.

Продукти

ориз - 300 г арборио или друг подходящ за ризото
масло - бучка
зехтин - 1 с.л.
гъби - 500 г
лук - 1 глава или пресен зелен лук
бяло вино - 1 ч.ч.
гъбен бульон - 800 мл
масло - по 1 ч.л. на порция
пармезан - 80 г
черен пипер - прясно смлян
сол

Начин на приготвяне
Лукът се наситнява и се запържва в широк тиган с дебело дъно с една супена лъжица зехтин и една бучка масло (колкото кибритена кутийка).

Почистените и нарязани гъби се добавят в тигана и се задушават за няколко минути.

Добавя се оризът и се разбърква периодично, докато стане прозрачен.

Добавя се чашата бяло вино и след като се изпари, котлонът леко се намалява и се добавя постепенно черпак по черпак от топлия гъбен бульон. Целта е бульонът постепенно да се поеме от ориза.

След около 20 минути, когато цялата течност на бульона е поета от ориза, тиганът се дърпа от котлона и се добавя настъргания пармезан, сол, прясно смлян черен пипер на вкус и щипка лют червен пипер.

При сервиране на всяка порция ризото се добавя чаена лъжичка масло и по желание допълнително пармезан.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?