Ливанската кухня - здравословна, вкусна и пикантна

Ливанската кухня, която е считана за една от най-здравословните и разнообразни в Близкия изток, е вероятно и най-познатата у нас от всички кухни в Арабския свят. Особено със салатата Табуле или пък прекрасния млечен пудинг Аштали.

Ливанската кухня е пикантен ароматен микс от средиземноморски и близкоизточни кулинарни традиции. Тя е ненадмината, когато става въпрос за прости, но питателни и вкусни ястия.

За разлика от многото кулинарни стилове в Близкия изток, тази кухня е изненадващо вегетарианска и използва предимно здравословни съставки: зелени подправки, зеленчуци според сезона и растителни масла. Много от ястията в ливанската кухня ще подразнят въображението ви и от всяко едно можете да сътворите свое кулинарно вдъхновение. 

Ливанската кухня всъщност е създадена, за да бъде по много от всичко, малките количества са сякаш обида за масата и хранещите се, а и никога не се знае дали вместо поканените четирима гости няма да пристигнат двойно повече. А това, освен закъснението от няколко часа, е съвсем нормално и приемливо за тази страна - приятелите ви спокойно могат да решат, че ще доведат родителите, братовчедите си или някой съсед. А такива изненади водят до страхотна веселба около масата.

 

Салата „Фатуш“

Необходими продукти: 1-2 плоски питки арабски хляб, 1 свежа маруля, 2-3 дребни домата, 5-6 репички, 3 дребни персийски краставички или 1 шепа нарязан пресен магданоз, шепа нарязана прясна мента, подправка сумак (може да се намери в арабските магазини), зехтин

За дресинга: сокът на 2 малки лимона, 1/2 ч.ч. зехтин, 2 с.л. сумак, 1-2 накълцани скилидки чесън

Начин на приготвяне: Арабските питки се нарязват на дребни парченца, намазват се със зехтин, поръсват се със сумак и се запичат във фурната за няколко минути, докато станат хрупкави. Марулята се нарязва на едро, доматите, краставичките и репичките - на дребни парченца. Смесват се в купа. Към тях се прибавят накълцаните на ситно магданоз и мен-та. Всички продукти за дресинга се смесват, добавят се към салатата и се обърква добре, за да се овкуси. Накрая се изсипват хрупкавите парченца от арабски-те питки и се разбърква още веднъж. Сервира се веднага.

 

Пилешка супа с ориз

Необходими продукти:

500 г пилешко филе

2 стръка целина

1 глава кромид лук

1 скилидка пресован чесън

1 пръчка канела

1/2 ч. л. едро смлян черен пипер

1 литър пилешки бульон 

сок от 1/2 лимон

100 г ориз

магданоз

джоджен

Начин на приготвяне:

Филето се нарязва на едро, целината и лукът се наситняват. В голяма тенджера се смесват нарязаното филе, канелата, черният пипер, целината, пресованият чесън и лукът. Добавя се бульонът. Довежда се до кипване и огънят се намалява. Съдът се похлупва и супата се вари 1 час, като от време на време се отнема пяната. Прибавят се лимоновият сок и оризът. Супата се вари непокрита, докато оризът не омекне. При сервиране пилешка супата с ориз се поръсва със ситно нарязан магданоз и джоджен.

 

Десерт „Сфуф“

Необходими продукти: 2 ч.ч. бяло брашн, 3 ч.ч. фин царевичен грис, 2 ч.ч. захар, 6 с.л. сухо мляхо, 3 с.л. куркума, 2 с.л. анасон на прах, 1 щипка семена анасон, 3 ч.л. бакпулвер, 120 мл олио, 2 ч.ч. вода

Начин на приготвяне: Водата се кипва със семената анасон за около 5 минути, прецежда се и се оставя да изстине. В подходящ съд се смесват брашното, млякото, захарта, царевичният грис, бакпулверът, сухото мляко, куркумата и анасонът на прах. Всичко се разбърква, добавят се прецедената вода и олиото и отново се разбърква. Целта е да се получи смес с консистенцията на кексово тесто, което се изсипва в намазнена тавичка и се пече за около 50 мин. в предварително загрята на 160 градуса фурна.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?