Летни рецепти за здраво тяло
- 21:45, 16.05.2021
- 5246
- 0
Лятото наближава и идва време за море и басейни. А ако искаме да изглеждаме възможно най-добре на плажа, трябва да се храним здравословно. Затова предлагаме няколко леки и лесни за изпълнение рецепти с продукти, богати на протеини, витамини и минерали.
Киноата се цени особено заради хранителната й стойност, като съдържанието й на протеини е около 14% от масата. Освен това тя е източник на фибри и фосфор, магнезий, желязо и калций, затова е полезна за вегани и хора с непоносимост към лактозата.
Пилешкото месо пък се характеризира с високо съдържание на необходими за човека минерали: протеин, калий, магнезий, фосфор, желязо; витамини: В2, В6, В12, А и Е.
Подбраните рецепти са за ястия с ниско съдържание на калории, затова тези, които спазват диети и се грижат за теглото си, могат спокойно да похапват.
Пилешко с киноа и зеленчуци
Необходими продукти:
500 г пилешки гърди без кожа, 1/4 чаша зехтин, 3 с.л. адобо (марината или сос от оцет, вино, зехтин и подправки), 2 с.л. мед, 1 с.л. дижонска горчица, 1 с.л. медена горчица, 2 с.л. пресен кориандър, 4 скилидки чесън, обелени и нарязани на ситно,6 чаши зеленчуци по избор, няколко чери домата, 2 стръка накъсан пресен магданоз, 4 стръка нарязан зелен лук, 1 нарязано авокадо, сокът от един лайм, 1/2 с.л. мед, 1/2 ч.ч. киноа, 1 ч.ч. пилешки или зеленчуков бульон, 1 с.л. кокосово масло, сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Овкусете добре парчетата пилешко със сол и черен пипер. В купа смесете мед, зехтин, горчица, кориандър, адобото и чесъна. Разбъркайте получената марината и покрийте с нея месото. Оставете в хладилника поне за 2 часа. Изпържете вече маринованото пилешко в тиган с малко зехтин на средно висока температура, докато добие кафяв цвят. Към киноата прибавете бульона и поставете в тенджера на котло-на. Оставете да заври, изключете топлината и покрийте с капак. След 15 минути, ако течността се е абсорбирала, значи е готово. Преместете в купа и овкусете с кокосово масло, сол, черен пипер, лимонов сок и кора. Пригответе салатата, като нарежете зеленчуците в голяма купа и поръсите с щипка сол и черен пипер. Прибавете пилешкото заедно с киноата, доматите, кориандъра, зеления лук и авокадото. Залейте ястието с лимонов сок, зехтин и мед.
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни