Следвайте ни

Киселото зеле - еликсир за нервите и имунитета

viber icon

Ноември е последният месец от годината, когато се приготвя зимнина. След това само си хапваме вкусотии, които сме сътворили.

Ако още не сте наложили зелето, побързайте! По принцип това се прави до средата на ноември, но в Южна България може и до края на месеца заради по-високите температури.

Киселото зеле повишава и укрепва имунитета през зимата, спомага на храносмилането, подобрява работата на нервната система, помага за регулиране на теглото. Киселото зеле е нискокалорично, съдържа голямо количество витамини и същевременно засища. Това го прави чудесен вариант за хората, които се борят с наднормено тегло. Същевременно тартроновата киселина в него не позволява на организма да натрупва нови мазнини.

Да наложим зелето по изпитана рецепта: Задължително е да купите зеле от подходящ сорт - у нас това са "Кьосе" или "Балкан". Нужна ви е също морска сол, кочан царевица (може и две, ако количеството е по-голямо), хрян, клонки сминдух или чубрица, за цвят по желание може да добавите и глава червено цвекло, съветват от hitrinibg.com.

Може да наложите зелето в каца или бидон с канелка. Предварително го измийте много добре. Почистете зелките от външните листа. Подберете тези, които ще оставите цели за листа, и изрежете малък конус в кочана. Направете не много дълбок разрез накръст. Във всеки конус сложете щипка морска сол. Подредете плътно първия ред зеле в съда.

Там, където има празно пространство, сложете половинки или четвъртини зеле. По същия начин редите и останалите зелки. Много е важно зелето да бъде наредено плътно.

Ако слагате червено цвекло, го обелете предварително и го разрежете на две или четири части. Кочанът с царевицата се измива и също се мушка някъде по средата. Добавете там също клонките подправки и измития хрян. Важно е да знаете, че саламурата трябва да покрива минимум 10 см зелето, затова не препълвайте съда.

Саламурата се приготвя в съотношение 40 грама морска сол на един литър вода. Задължително разтворът се преварява, охлажда и тогава с него се залива зелето. Отгоре се слага плътно решетка, за да не изплуват зелките и да не останат на сухо. За по-сигурно върху решетката поставете гладък речен камък, предварително измит добре с четка и гореща вода. Разбира се, може да използвате и друга тежест.

Най-важната процедура след налагането на зелето, разбира се, е претакането. То започва от третия ден, като първата седмица се претака всеки ден. На втората седмица се претака през ден, а на третата два пъти в седмицата. Около 25-тия ден зелето е готово за консумация. Тогава може да добавите една супена лъжица синапено семе, увито в чиста марля и завързано. Синапът е естествен консервант и гарантира запазване на зелето.

Ангелина Димитрова

Ангелина Димитрова

Редактор - marica.bg

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?