Следвайте ни

Как да изберем шарана за Никулден

viber icon

Шаран от аквариум

Не купувайте замразена риба! Най-добрият вариант е покупката на шаран директно от аквариума. Тази опция се предлага в някои от големите супермаркети или на пазара. За съжаление методът за продажба на размразена риба като охладена е изключително популярен. Това е още една причина да изберете шаран от аквариум.

Цветът на хрилете

Обърнете внимание на хрилете. Те издават истината за състояние на рибата. Ако са в яркочервен цвят, това означава, че шаранът е в свежо състояние. Тъмните нюанси на хрилете са индикация, че рибата не е свежа.

Мирис

Доверете се на обонянието си. Миризмата на речна риба трябва да бъде леко забележима. Ако мирише на блато или на река повече от допустимото, откажете се от покупката.

Цвят и състояние на очите

Чистота и яснота на рибните очи също е показател за нейната свежест. Обърнете внимание на очите на шарана. Ако са хлътнали и замъглени – рибата е престояла, но ако са ясни и прозрачни – това е знак за свежест.

Наличието на слуз

В идеалния случай кожата на рибата не трябва да е покрита със слуз, а да се отличава с определен блясък. Наличието на слуз е признак, че шаранът е от замърсен водоем. Това гарантира и наличието на специфична неприятна миризма на застояла вода, която се усеща и след топлинната обработка на рибата.

Плътност

Натиснете леко шарана. Ако остават вдлъбнатини, рибата е застояла. Избягвайте покупката на шаран без глава. Търговците често разчитат на този трик, за да прикрият негодността за консумация на рибата. Именно главата дава най-точна информация за свежестта на шарана.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?