Следвайте ни

Фритюрник с горещ въздух - бързи и лесни съвети за готвене

viber icon

Фритюрникът с горещ въздух е новият хит на пазара заради възможността да приготвите вкусна храна с малко мазнина. А ето и няколко полезни съвета при готвене, които ще улеснят работат ви с него.

1. Внимавайте къде го оставяте

Макар да го пише в инструкциите, няма как да не отбележим колко важно е къде държите фритюрника с горещ въздух. Когато е включен, трябва да има поне по 10 см. разстояние от него и други уреди, съдове и стената. Никога не слагайте каквото и да било върху фритюрника с горещ въздух.

2. Претопляйте храната

Фритюрникът с горещ въздух може да се използва като заместител на микровълновата. Претоплянето на храна в него е дори по-добро, защото запазва сочността. Особено добър е ефектът при пържени храни, защото ги прави отново хрупкави, като е току що са били сготвени.

3. Включете го предварително

Включвайте предварително фритюрника с горещ въздух, за да се загрее. Така храната се приготвя по-бързо и става по-вкусна. Повечето уреди имат опция за предварително загряване, но не всички. Ако при вашия няма, просто нагласете желаната температура, изчакайте да я достигне и след около 2 минути сложете храната.

4. Не прекалявайте с мазнината

В началото ще ви е трудно да спазвате тази препоръка. Но трябва да разберете, че при фритюрника с горещ въздух е по-добре да се слага по-малко мазнина. Около 1 с.л. е достатъчна. Най-добре е мазнината ви да е в пулверизатор, за да се разпръсне по-равномерно. Можете да използвате и незалепващ спрей за готвене, макар той все още да се открива трудно по българските магазини.

5. Не препълвайте уреда

Това е най-често допусканата грешка при готвене, независимо дали говорим за фритюрник с горещ въздух, във фурна или на тиган. В желанието си да приключите по-бързо с готвенето, може да се изкушите да натъпчете всичко наведнъж. Препълването на фритюрника с горещ въздух ще доведе до неравномерно сготвяне на храната. Въздухът трябва да има достатъчно пространство да циркулира в уреда, затова се уверете, че не го претъпквате.

6. Добавете вода в чекмеджето

Под кошницата на фритюрника с горещ въздух има чекмедже, в което се събират мазнината и соковете от готвенето. Когато готвите нещо мазно (наденица например), добавете малко вода в това чекмедже. Така ще избегнете задимяване на кухнята от изгарящата мазнина.

7. Обръщайте храната

Желателно е поне веднъж, по средата на готвенето, да разклатите кошницата или да използвате щипки, за да обърнете храната. Така ще осигурите по-равномерното ѝ сготвяне.

8. Почиствайте след всяко готвене

Почиствайте и чекмеджето, и кошницата на фритюрника с горещ въздух след всяко готвене. Любопитен факт е, че можете да използвате уреда за самоподсушаване. Просто след измиване го включете за 3-4 минути.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Соня

Соня

30.11.2020 | 22:28

Прекалено е скъпо за половината народ.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?