Да си оближеш пръстите: Кекс с портокалов сок
- 20:15, 03.12.2019
- 8105
- 0
Необходими продукти:
- 6 яйца, 330 гр.
- 250 гр. (1 ¼ чаена чаша) захар
- 200 мл. = 190 гр. (1 чаена чаша) олио
- 200 мл. (1 чаена чаша) прясно изцеден портокалов сок
- настъргана кора от 1 портокал
- 360 гр. брашно с бакпулвер
- ½ чаена лъжица бакпулвер
- 20 гр. (2 супени лъжици) какао
- + олио за намазване на тавата
- + брашно за наръсване на тавата
Начин на приготвяне:
Фурната се пуска да загрява на 175ºС, с включен горен и долен реотан, без вентилатор. Тавата, в която ще се пече кекса се намазва с олио и се наръсва с брашно. Брашното се смесва с бакпулвера.
Яйцата и захарта се смесват в купата на миксера. Разбиват се продължително, на висока скорост, докато побелеят и увеличат обема си 4-5 пъти (купата на миксера почти ще се изпълни).
На струя, последователно, без да се прекъсва разбъркването се прибавят олиото и портокаловия сок. Последно се добавят настърганата портокалова кора и брашното, смесено с бакпулвера.
Разбърква се докато се получи гладка смес. Добре е страните на купата да се оберат с шпатула, след което да се разбърка още веднъж. Една трета от тестото се смесва хубаво с какаото. Втората трета от тестото се насипва на дъното на предварително подготвената форма. Върху него, равномерно се насипва какаовата смес, която се покрива с останалото тесто.
Пече се за 40 минути, на средна скара в предварително затоплената фурна. Готовността се проверява с клечка. Когато се охлади се освобождава от формата.
Повърхността на кекса се наръсва с пудра захар. Съхранява се на стайна температура. Добре е да е в кутия за кекс или да е покрит със стъклен похлупак, за да не засъхва. Опитайте го и вие! Сервирайте кекса с чаша прясно изцеден портокалов сок. Да ви е сладко!
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни