Чудна закуска: Пролетна баница с лимец и спанак
- 05:00, 14.05.2021
- 5003
- 0
Баницата с лимец и спанак е не само вкусна, но и изключително полезна, пише actualno.com.
700 гр брашно от лимец
1 кг спанак
1 чаена чаша кисело мляко
2 яйца
300 мл хладка вода
30 мл олио
1 супена лъжица оцет
30 гр краве масло
200 гр сирене Приготвяне на баницата:
Пресейте брашното в дълбока купа. Прибавете към него размекнатото масло. Добавете олиото и оцета към водата. Прибавете постепенно получената течност към брашното. Омесете средно твърдо тесто (месете го с намаслени ръце, без да добавяте брашно).
Разделете полученото тесто на две равни части, а всяка от тях разделете на 10 равни топчета. Всяко от тях се разточва до получаването на кора с диаметър от 10 см, след което корите се оставят настрани.
200 гр сирене Приготвяне на баницата:
Пресейте брашното в дълбока купа. Прибавете към него размекнатото масло. Добавете олиото и оцета към водата. Прибавете постепенно получената течност към брашното. Омесете средно твърдо тесто (месете го с намаслени ръце, без да добавяте брашно).
Пригответе плънката - почистете спанака, нарежете го и го задушете за 2-3 минути в малко мазнина (може да го бланширате във вряла вода за 1 минута).
Разбийте яйцата. Прибавете натрошеното сирене към тях и задушения спанак. Добавете киселото мляко и разбъркайте сместа.
Разточете първата кора и я поставете в предварително намаслена тава. Отгоре сложете част от плънката и след като поставите втората кора, поръсете с малко олио. Повторете процедурата и с останалите кори. Нарежете баницата на малки квадратни парчета.
Баницата се пече за 1 час в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни
0 коментара