Следвайте ни

Възстановяват храма на Малтепе с огромна холограма СНИМКИ

viber icon

Храмът на върха на Малтепе в Маноле може да бъде възстановен частично или изцяло с помощта на холограмно изображение. Вече има технология, която позволява това.

Всичко зависи от проекта, който изработи община „Марица“ и дали той ще бъде одобрен от Министерството на културата. 

Гигантската кула, висока над 20 метра, е била постамент за храма на върха на могилата. Точно от този храм са откирити квадри, капители и колони.

Община Пловдив няма да финансира за следващата година разкопките на могилата. Те на практика са приключили през и комисия от Министерството на културата вече ги е приела.

„Обектът е на територията на община „Марица“ разкопките започнаха по повод инициативата на местната община за изграждане на музей на открито. Община Пловдив подпомагаше три години прочуването на добра воля. Затова всичко открито досега постъпва в Музея в Пловдив“, каза доц. Д-р Костадин Кисьов.

За 2021 община „Марица“ трябва да намери средства за охраната на обекта. 

Екипът от музея е направил защитно покритие върху фундамента, над който е бил храма. Проучена е цялата периферия на могилата, там където е можело да има останки от разрушения храм.

„Намерихме 40 квадри блока, 5 капитела и части от колони. Повече няма накъде да търсим“, обясни доц. Кисьов.

Бъдещият проект за консервация и реставрация ще реши дали северната стена на постамента да се укрепи и експонира до основата си

Северната стена на могилата е проверена със сонди и те за показали, че до кота 0 на постамента на храма няма нищо. По надолу не е търсено защото е излязла подпочвена вода.

Има вероятност под това ниво да има някакви останки, но това може да се провери, ако бъде изготвен проект, който да включва укрепването и оголването на тази стена.

Тогава археолозите ще го проучат докато тече проекта за консервация.

Екипът на доц. Кисьов откри 40 големи каменни квадри като тази, разпръснати около могилата

Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов каза, че екипът му е проверил как стоят нещата с бъдещия проект.

„Първо министерството на културата трябва да ни прехвърли управлението на могилата, тъй като сега тя е държавна собственост и второ да ни осигури средства за проекта“, каза той.

Предупреждава, че парите за консервация няма да са никак малко. Община „Марица“ вече е проучила кои архитекти могат да правят такива проекти и кои фирми са специализирани в консервация и реставрация на такива обекти.

Постаментът на Малтепе си остава най-голямата подобна структура, откривана досега на света

„Мога да ви кажа, че читавите фирми у нас, които могат да осъществят такъв проект се броят на пръсти“, каза кметът Димитър Иванов. 

 

 

 

 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Dido

Dido

21.10.2020 | 17:43

Могилата в Маноле се оказа едно голямо нищо! Просто от самото начало е ясно, че е обикновена крайпътна римска кула. Всички останали фантасмагории за храмове, пирамиди, гробници и тем подобни, предизвикват голям смях сред археолозите. Жалко за потрошените пари!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?