Следвайте ни

В очакване на чудо от Богородица: Жени преспаха до лековито аязмо СНИМКИ

viber icon

Четири жени спаха до лековитото аязмо над Ситово в нощта срещу празника на Богородица. Според поверието водата в него е лековита и помага за различни болести, включително и безплодие.

Жените не са спали в гората, а в малка каменна къща, която гостоприемните родопчани са пригодили точно за гости, изпълнени с такава болка и вяра.

Тя е на стотина метра от лековития извор и напомня ачик одаите от времето на Османската империя, където пътниците са можели да преспят и да бъдат нахранени.

Аязмото се напълни с хора още в ранни зори. Родопчани вярват, че водата му има най-голяма сила на празника на Света Богородица.

На шега се казва, че от нея мъжките мераци продължавали до библейска възраст. Ахмед ага Тъмръшлията, който бил вдигнал наблизо конак, изпрашал конете си на паша на близката ливада. Отърквали се в тревата, пропита с вода от аязмото и им минавали всички болести.

Вярва се, че мястото помага за различни кожни болести.

Стотици се качиха до извора заедно с децата си. Пред покрития извор, където се пали свещ на Божията майка, се оформи опашка от хора с туби и PVC шишета. Никой не се сети да си сложи маска защото вярата в силата на аьзмято е непоклатима.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

тъпата кърджалийска пyтка

тъпата кърджалийска пyтка

15.08.2020 | 19:15

Крадливият пeдераст от Банкя подаде ли оставка ?

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?