Следвайте ни

Радев и Каракачанов рамо до рамо на "Хемус 2020" СНИМКИ

viber icon

Президентът Румен Радев и министърът на отбраната Красимир Каракачанов застанаха рамо до рамо на откриването на изложението за военна техника „Хемус 2020”, което започна тази сутрин.

„Военната индустрия не е обикновен дял от икономиката, който осигурява работа на хората, Тя дава производство с висока добавена стойност, от която нашата страна има нужда”, припомни президентът Румен Радев.

Той смята, че изложението в Пловдив се е утвърдило като ценна платформа за последните достижения в областта на отбраната и новите технологии.

Президентът поздрави министерството на отбраната за стартиралата модернизацията на армията.

„В този процес, който започнахме преди няколко години основната ни цел е да включим като участие максимален брой наши фирми. Това трябва да доведе до развитие на българската военна индустрия”, подчерта министър Каракачанов.

Рекорден брой участници – над 90 компании от цял свят, показват продукцията си на изложението. „Те са от 17 високоразвити страни от три континента.

„Правим това в условията на COVID-19, като от 30 изложения на военна техника в света тази година, 18 бяха отложени”, каза зам. –министърът на отбраната Анатолий Величков.

Звезди на изложението са двата експоната на бойни машини на пехотата на финландската компания „Патрия” и на швейцарския концерн „Дженеръл Дайнамкс”.

В следващите няколко месеца министерството на отбраната е ще избере едната за доставчик на около 200 бронирани коли.

Офертите на швейцарци и финландци ще бъдат отворени на 2 октомври в 10 часа в министерството на отбраната.

Президентът Радев влезе с интерес двете конкуриращи се бронирани машини на „Дженеръл Дайнамикс” и на „Патриа”.

Представителите на германския концерн „Люрсен” веднага му представиха оферта за военни кораби и офсетното им производство в корабостроителницата във Варна.

Тази година изложението се прави за 14-и път и за първи път то ще е и дигитално. „Хемус 2020” ще бъде следен дистанционно от посетители и фирми от цял свят.

Българският военен износ продължава да расте стабилно.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов подчерта, че за миналата година той е над 1 милиард лева. Точната цифра е 614 милиона евро.

Продължаваме да сме едни от лидерите в износа на военна техника за ОАЕ, Саудитска Арабия, Филипините, Индия, Съединените щати и Северна Африка.

Стана ясно, че с руската междуведомствена комисия още имаме спорове за лицензите за някои български производства.

И в тях българската страна пита доколко правоприемник на документацията за спорните оръжейни системи е само съвременната Руска федерация.

Гости на "Хемус 2020" бяха военните министри на Ирак и Камерун и зам.-министърът на отбраната на Бразилия. Пловдив посрещна военни делегации от 15 страни.

Снимки от Атанас Кънев

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Медийна лапаница

Медийна лапаница

30.09.2020 | 16:27

Само на думи можа да са рамо, до рамо. И на снимки ги няма заедно, но на Марица и е задължение да принизява президента.

Отговори
1 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?