Следвайте ни

Пловдивчани спасяват животи пред Общината СНИМКИ/ВИДЕО

viber icon

Пространството пред Община Пловдив се превърна в импровизирано „спешно отделение“. Аптечки, марли, ръкавици и шишета със спирт бяха разпръснати по земята. Всъщност това е част от демонстрация на БЧК – Пловдив как се дава първа помощ на пациенти със сърдечен арест с автоматичен дефибрилатор. По този начин от червения кръст и общината съвместно отбелязаха Международния ден на рестартирането на сърцето.

„Първите 3 до 5 минути са най-ценни за спасяване на човешкия живот. Роботизираният уред води хората стъпка по стъпка какво трябва да направят. Освен това той говори на български език“, обясни Таня Георгиева, директор на БЧК – Пловдив. 

След демонстрацията специалистите останаха на площада, за да може пловдивчани да се пробват сами да спасят човешки живот. 

Община Пловдив е първата в страната, която внедрява автоматичен дефибрилатор. Апаратът е монтиран на входа на Общината и ще може да се ползва в радиус от 500 метра при спешност. Другите 7 устройства са поставени в общинските болници МБАЛ „Св. Мина“ и МБАЛ "Св. Пантелеймон“, в ДКЦ-1, ДКЦ-2 и ДКЦ-4, ДКЦ-5 и ДКЦ-7.

„Фоайетата се използват за местоположение на тези уреди, които трябва да бъдат темперирани дори през зимния сезон. Иначе те са за обслужване на пациенти в нужда в доста широк периметър“, отбеляза д-р Калин Калинов, директор на Дирекция „Здравеопазване“. Калинов обясни още, че при залепяне на електродите на апарата върху гърдите на  пациента, ако се установи, че има сърдечна дейност той не зарежда. Ако се установи, че в продължение на 30 секунди няма такава обаче, той дефибрилира пациента. Цената му е около 4000 лв. без ДДС и е американско производство. 

Статистиката показва, че над 400 000 души умират всяка година в Европа от внезапен сърдечен арест. В България годишно около 10 000 души получават сърдечен арест. Според д-р Калинов при необходимия брой апарати у нас могат да се спасят около 65% от хората или това са 6500 души. За съжаление, в момента преживяемостта била изключително ниска. 

"Град като Пловдив трябва да разполага с 1200 автоматични външни дефибрилатори според стандарта в Холандия", каза д-р Калин Калинов.

От пожарната отбелязаха, че уредът е изключително полезен и ако бъде внедрен сред тях, би помогнал много на огнеборците. „Много често се среща, когато пристигнем на инцидент, човекът да е изпаднал в силен шок или в състояние, в което не може да се определи дали той има жизнени функции, или не. Този уред би свършил тази работа. Освен това не са редки случаите, когато нашите екипи първи пристигат и на сигнал за инфаркт. Освен това статистиката показва, че големите колективи, където има стрес са рискови, така че не е изключено и с наш служител да се случи“, каза гл. инспектор Димитър Бришимов, началник сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“. 

На демонстрацията присъства и кметът Здравко Димитров, представители на пожарната и военните. 

Снимки от Атанас Кънев

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?