Следвайте ни

От пиле мляко на Панаира на занаятите: Красиви изкушения привличат малки и големи СНИМКИ

Майсторката на шапки Ирина Сардарова съветва жените: Обичайте себе си!

viber icon

Изобилие от майсторски изработени изделия има на есенния Панаир на занаятите, видя екипът на „Марица". Сергиите, разположени на малката Главна предлагат от пиле мляко - ръчно произведени сувенири, плетива, медни камбанки, ножове, колекции от оригинални бижута, включително от изкуствени цветя, кожени изделия, ръчно изтъкани  пътеки, блузи  с национална бродерия, плетива, играчки, шапки, дърворезба.

Стотици млади и възрастни посетители с интерес разглеждаха  преди обяд произведенията на занаятчийското изкуство.

Изложението е организирано от Регионалната занаятчийска камара - Пловдив, а изделията ще пълнят очите на посетителите днес и утре. От понеделник част от майсторите ще се преместят  на ул. "Съборна" в Стария град, за да внесат оживление и в леко позадрямалия архитектурно - исторически резерват.

"Една жена обича себе си, като носи шапка", убедено обяснява мотива си да се захване със занаят Ирина Сардарова. Дамата, заредена с много енергия и позитивни емоции, показва оригиналната си колекция от шапки - с големи и малки периферии, с ленти, с кокетни цветенца, делови, в различни цветове. Радва се на приятелката, сложила  елегантна  филцова шапка. "Моята мисия е да науча българките  да обичат себе си. Те обичат семейството, родителите, децата си,  дома си,  приятелите, работата, но не и себе си. Господ ни е създал актриси и всяка жена трябва да изиграе своята роля", емоционално споделя философията си Ирина. И допълва с грейнала усмивка:  "Хубавата шапка може да създаде усещането за празник, а аз обичам празниците". 

Ирина Сардарова е украинка от Киев, но вече 42 години живее със семейството си в София. Дошла е в България, след като се омъжила за българин. По професия е микробиолог, но още през 1992 г. създава семейна фирма. Двамата й синове са с висше образование, но от десетина години и големият Георги  се е посветил на шапкарството. Зад гърба на Ирина вече има шест Парада на шапки.

"Любов от пръв поглед" - така обяснява страстта си към дърворезбата пък Георги Георгиев, пристигнал със своите творби от Димитровград. Колекцията му  от пана и фигури е с различни мотиви, а слънцето от дърво е като орнаментите, с каквито  навремето украсявали тавани в старинни къщи.

Майсторът разказва, че   нямал и 18 години, когато в една книга  видял дърворезба. "Тогава си рекох, че това е моето призвание", обясни той.

Снимки от Наташа Манева

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Нали

Нали

13.09.2020 | 00:41

Това е духът на Пловдив!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?