Следвайте ни

Необичайни пясъчни бури бушуват в Турция СНИМКИ, ВИДЕО

viber icon

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к МАРИЦА 

В събота турската столица Анкара беше разтърсена от необичайна за района мощна пясъчна буря. Огромни облаци прах, обгръщащи градския квартал Полатли, силно затрудниха и уплашиха жителите и гостите на турската столица. 

Метеоролози обаче предупреждават, че „транспортирането на прах“, което обикновено се случва през пролетта в Турция, ще се наблюдава и през цялата нова седмица.

Професор Хюсейин Торос от Техническия университет в Истанбул (ITÜ) определи пясъчната буря в столицата като „локално“ събитие, но предупреди, че подобни ситуации могат да възникнат в цялата страна.

"Областите с високо налягане са активни на север от страната, докато районите с ниско налягане са активни на юг", каза Торос пред Анадолска агенция (АА) в неделя, като се позова на метеорологичните модели, позволяващи силен вятър.

„Това, което видяхме в Анкара, бяха силни течения в купесто-облачни облаци, които превърнаха натиска в буря и впоследствие във валежи. По-голямата нестабилност в атмосферата, внезапните, силни ветрове по време на смяна на метеорологичните модели и безводното състояние на терена са причинили по-голям транспорт на прах “, обясни той.

Въпреки че Анкара се размина без жертви или щети от събитието, Торос предупреди, че силните ветрове могат да нанесат известни щети и да навредят на здравето на гражданите. Затова призова хората да се пазят от падащи предмети, отнесени от силните ветрове.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?