Следвайте ни

Ковач спасил като по чудо сабята на Раковски СНИМКИ

viber icon

Сабята на Георги Стойков Раковски за малко да се превърне в кухненски нож преди 50 години! Удивителният артефакт, принадлежал на създателя на българското революционно движение, е един от най-интересните експонати в изложбата в Регионалния исторически музей, която е посветена на 200-годишнината от рождението му. 

Тя бе открита с 10 музикални пиеси за класическа китара, които изпълниха учениците от СМУ „Добрин Петков“ Емил Тасев и Ванеса Чолакова.

„Сабята е намерена при разчистване на къща в русенско село преди 50 години. Стопаните я намират в много тежко състояние и както става в такива случаи, я дават на ковача да направи от нея голям нож. Когато майсторът я почистил видял на острието гравиран със злато надпис „Сава С. Раковски – 1 май 1854 година“, разказа историята на експоната директорът на Историческия музей д-р Стефан Шивачев. 

Ковачът веднага предал сабята на Русенския исторически музей. Сега русенци я дават да бъде изложена в Пловдивския РИМ до края на юли. 

На изложбата е показана възстановка на главата на Раковски от видния ни антрополог проф. Йордан Йорданов, както и неговият пътнически сандък. 

Той е дълъг 1,6 метра и в него революционерът е слагал книжата и личните си вещи по време на честите и дълги пътувания от град на град – Нови Сад, Белград, Одеса, Болград, Букурещ.

Д-р Шивачев припомни, че малко лични вещи са останали от Георги Стойков Раковски. Причината е, че когато умира от туберкулоза на 46 години, той има големи дългове. Те са свързани с издаваните от него вестници и книги в последните годони от живота му. 

„Четири дни след смъртта му е направен търг, на който продават цялото му имущество. Понеже българската емиграция не е от най-заможните, а богатите не са имали това усещане за патриотизъм, огромната част от нещата му са купени от румънци. И така са безвъзвратно загубени“, разказа д-р Шивачев

В експозицията са показани лични вещи и от двамата съратници на Раковски – адютантът му Бранислав Велешки и лекарят на Първа българска легия д-р Рашко Петров. 

Велешки, който след освобеждението живее и работи като общински служител в Пловдив, оставя след смъртта си всичко свързано с Раковски на музея. Сега е показан личния му печат за восък, с който е запечатвал кореспонденцията на Раковски. На него е изобразен лъв, които държи меч и кръст. 

Пловдивският музей излага за 200-годишнината и друг любопитен артефакт – личната табла на д-р Рашко Петров. Тя е в много добро състояние. Украсата и пуловете й са от слонова кост. 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?