Следвайте ни

Камбанен звън възвести градежа на новия параклис в Пловдив СНИМКИ/ВИДЕО

viber icon

Камбанен звън огласи  Пловдив и възвести градежа на новия параклис „Св. Архангели“. Храмът ще се помещава навръх Джамбаз тепе до сградата на някогашното гръцко училище. 

Точно в 9:45 всички църковни камбани забиха за 15 минути. Под техния звън тръгна и литийното шествие от митрополския храм „Св. Марина“ до върха на тепето. То беше поведено от хоругви и клепало. Начело на процесията бе и празничната икона на Свети архангели от разрушения старинен храм със същото име.

Редом с тях вървеше и кметът Здравко Димитров, който носеше основният камък на новия храм. Градоначалникът сам пожелал да го пренесе. „Първоначално трябваше да бъде на Младежкия хълм преди 10 години- църква на Свети Апсотол Ерм. Още тогава казах, че ако решим някой ден да правим църква там, ще занеса първия камък. Поех обета”, обясни Здравко Димитров.

Литията премина през Главната и през ул. Съборна, за да стигне до новия дом на Пловдивската митрополия. Там владиката отслужи литургия, след което положи основния камък, а до него и стъкленица със светия кръст, икона и горящо кандило. Светините бяха циментирани с плоча в основите на бъдещата постройка от ръката на дядо Николай. 

По време на церемонията владиката заяви, че въпреки многото пречки и злите сили, действали срещу построяването на новия храм, начинанието започва и благодари на дарителя Георги Гергов и на кмета Здравко Димитров, който пренесе камъка. 

Припомняме, че заповед на кмета на Пловдив разреши строителството да започне преди одобрението на ПУП, но тя бе отменена от Административния съд. По думите на кмета общината е внесла жалба срещу първоинстанционното решение във ВАС още в понеделник. „ Това не е демонстрация. Това, което виждаме, не е строителство, а църковен ритуал. Въпреки съдебното решение храмът ще бъде построен на мястото на разрушения по време на строителството на тунела под Трихълмието ”, заяви Здравко Димитров. 

Междувременно сред духовниците на пловдивската епархия бе пусната подписка в подкрепа на параклиса, който ще се изгражда. Тя се разнася от отец Виктор и бе подписана от над 46 свещеници. „Едва ли нашите предшественици са предполагали, че някой ще е против изграждането на храм", отбеляза митрополит Николай и подчерта, че на градежа се пречи не от общината или от държавата. 

"Искам да се знае, че божието ще бъде дадено Богу. Ние ще строим живи храмове на живия Бог. Искаме критиците да ни покажат те какво могат да построят. Какво могат да разрушат, знаем. Те разрушиха морала на народа, разрушиха нашата държава. Продадоха всичко, което може да се продаде. Но църквата, слава Богу, няма да могат да разрушат", отсече  владиката. 

Един от свещениците пък прочете писмо от името на пловдивския клир с обещанието, че всеки ще даде своя дан  и със свои ръце ще изградят храма. 

Датата за начало на изграждането, 1 септември, не е случайна – с нея се поставя началото на Църковната нова година. Изборът на името му, „Св. Архангели“, също не е бил труден. Причината е, че в подножието на храма допреди 100 години е имало друг, посветен на светите Архангели, но е бил разрушен.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

само напалм за тея фарисеи - полковници

само напалм за тея фарисеи - полковници

06.09.2020 | 00:17

звън на агентурата на ДС

Отговори
0 0
По повод обвиненията на НП

По повод обвиненията на НП

01.09.2020 | 13:27

Не са против вярата си, защото Църквата са те, вярващите. А не фарисеите. Много от тях припознават, точно главния такъв, на Момона.

Отговори
2 0
ДОК

ДОК

01.09.2020 | 13:19

Много пастири, а стадо няма. За вълците ясно, на видно място са. А иначе добро начинание, ако беше излязло от вярващите.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?